Nieuwsbrief Kamer van koophandel


Dinsdag 07 mei 2024

Bedrijf stoppen in 10 stappen

Gepubliceerd door:

KVK

KVK

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Centraal Bureau voor de Statistiek

Centraal Bureau voor de Statistiek

English version

Als u stopt met uw bedrijf, komt er veel op u af. Een stappenplan kan u daarbij helpen. Het verschilt per rechtsvorm wat u moet regelen. Kies op deze pagina uw rechtsvorm en klik door naar het 10-stappenplan dat voor u geldt.

Op deze pagina

Kies uw rechtsvorm

Kies de rechtsvorm van uw bedrijf. Klik vervolgens op de link die u doorverwijst naar het stappenplan voor uw situatie.

Als u stopt met uw eenmanszaak schrijft u uw bedrijf uit bij KVK. U rekent daarna fiscaal af met de Belastingdienst. Betaal ook uw openstaande facturen voordat u stopt. En check wat er verandert voor uw aansprakelijkheid.

Lees het stappenplan stoppen met uw eenmanszaak.

Als u stopt met uw besloten vennootschap (bv), moet u verschillende dingen regelen. U moet de bv eerst laten ontbinden. Ook rekent u af voor de vennootschapsbelasting. En u schrijft uw bv uit bij het Handelsregister van KVK.

Lees het stappenplan stoppen met uw bv.

Als u helemaal stopt met uw commanditaire vennootschap (cv), moeten alle vennoten opzeggen. U schrijft uw cv uit bij het Handelsregister van KVK. Ook rekent u af met de Belastingdienst. En uw administratie moet op orde zijn.

Lees het stappenplan stoppen met uw cv.

Als u besluit uw vennootschap onder firma (vof) op te heffen, geeft u dit door aan het Handelsregister van KVK. U moet de vof dan eerst ontbinden. Ook rekent u af met de Belastingdienst. Bewaar uw administratie minimaal 7 jaar.

Lees het stappenplan stoppen met uw vof.

Als u besluit uw maatschap op te heffen, moet u eerst de maatschap ontbinden. Ook is het belangrijk dat u de financiële gevolgen goed overziet. Controleer wat u allemaal moet opzeggen en reken af met de Belastingdienst.

Lees het stappenplan stoppen met uw maatschap.

Als u stopt met uw stichting, moet u het vermogen van de stichting controleren. En u moet de stichting uitschrijven bij het Handelsregister van KVK. Is uw stichting een onderneming? Dan moet u ook afrekenen voor de btw en misschien voor de vennootschapsbelasting.

Lees het stappenplan stoppen met uw stichting.

Als u stopt met uw vereniging, moet u de leden laten stemmen over de ontbinding. En u moet de vereniging uitschrijven bij het Handelsregister van KVK. Is uw vereniging een onderneming? Dan moet u ook het personeel informeren en afrekenen voor de btw.

Lees het stappenplan stoppen met uw vereniging.

Video Stoppen met je bedrijf

In de KVK-video 'Stoppen met je bedrijf' ziet u dat u op verschillende manieren kunt stoppen. Afhankelijk van uw situatie, neemt u verschillende stappen. In alle gevallen komt er meer bij stoppen kijken dan alleen uw bedrijf uitschrijven bij KVK. U moet veel zaken regelen en een goede voorbereiding is essentieel.

Feiten en cijfers: hoeveel bedrijven stoppen per kwartaal?

De grafiek toont het aantal opheffingen van bedrijven in Nederland per kwartaal.

Nieuwsoverzicht