Samen werken aan een oplossing voor netcongestie


Dinsdag 27 februari 2024

Als Soester ondernemers willen wij actief aan de slag met verduurzamen. Als u contact opneemt met Stedin hoort u dat er geen of beperkte mogelijkheden zijn omdat “het net vol is”. Netcongestie, energietransitie, batterijoplossingen. Allerlei termen waar we mee om de oren d worden geslagen. Vorig jaarzijn aantal ondernemers diverse keren bij elkaar gekomen om te brainstormen over mogelijke oplossingen. Om dit een stap verder te brengen hebben we u nodig.

Bedrijventerreinaanpak.nl ingezet door gemeente Soest

Bas de Haas (BMO) en Gretha Boels (ECUB) hebben vanaf eind oktober  23 ongeveer 30 obernemers geïnterviewd met deze methode en vragenlijsten op bedrijventerrein De Soestdijkse grachten. Om vervolgens een analyse te kunnen doen naar wat de mogelijkheden zijn op het bedrijven terrein. Wie is eigenaar/verhuurder/huurder/gebruiker van het pand? Waar liggen zonnepanelen, waar nog niet, om inzicht te krijgen in panden, opwek, afname, opslag en verbruiksprofielen. Welke plannen zijn er voor verdere elektrificatie van vervoer verwarming en processen. Nu en in de toekomst

Waarom willen we dit in kaart brengen?

Uit  gesprekken met Stedin en uit de ervaring met energie hub op Lage Weide is gebleken dat er wordt meegewerkt aan een oplossing op voorwaarde dat er een collectief komt. Samenwerken in een energie coöperatie kan een goede oplossing zijn. En samenwerken, dat is iets wat wij goed kunnen in Soest.

Heeft u een uur de tijd om bij te dragen aan een mogelijke oplossing?

We hebben een aantal vragen opgesteld voor u als ondernemer. U ontvangt van ons bericht, per mail of telefoon met de vragen. Als u mee helpt en deze vragen beantwoordt, hebben wij een databestand waarmee we Stedin kunnen vragen om inzicht in het fysieke netwerk. Hiermee kunnen we dan uitpluizen hoe we door middel van samenwerken tóch ruimte vinden op het netwerk om te kunnen verduurzamen.

Volgende bijeenkomst

Als we voldoende informatie hebben over de verbruiks (en terug-lever) profielen , en Stedin + de provincie Utrecht hebben gesproken, nodigen we u wederom uit  voor een vervolgbijeenkomst over hoe we kunnen samenwerken, en wat dat betekent voor uw bedrijf, uw eventuele uitbreiding of verduurzaming. In deze tijd van schaarste (op het energie net) werken slimme ondernemers samen. Doet u ook mee?

Alvast heel hartelijk bedankt!

Bas de Haas en Gretha Boels staan u graag te woord en helpen graag mee om een zo goed mogelijk overzicht te maken voor Stedin zodat we daadwerkelijk samen actief aan een oplossing gaan werken!

Bas de Haas, bas@bmosoest.nl (0653843794), BMO

Gretha Boels, g.boels@bestmanagement.nl  (0634014309), Rob Tuinenberg, R.Tuinenburg@soest.nl

Nieuwsoverzicht