Bescherm je bedrijf tegen cybercrime


Vrijdag 19 januari 2024

Bescherm uw bedrijf tegen cybercrime

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVKDigital Trust CenterDigital Trust Center± 3 min lezen

U kunt te maken krijgen met cybercrime. Bijvoorbeeld door phishing, malware of een ddos-aanval. Welke vormen van cybercriminaliteit zijn er? En hoe kunt u cyber security inzetten tegen cybercrime?

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een veelgebruikte term voor online criminaliteit. U kunt hierbij denken aan een computervirus, maar ook aan misbruik van persoonsgegevens. Cybercriminaliteit kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Zo loopt de reputatie van uw bedrijf gevaar. En de gegevens van uw klanten kunnen uitlekken. U moet ervoor zorgen dat dat niet gebeurt door persoonsgegevens van klanten en personeel te beschermen.

Bescherm ook uw eigen bedrijfsgegevens goed. Bijvoorbeeld over uw productieproces of uw leveranciers. Lees meer over bedrijfsgegevens beschermen op de website van het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Hoe herkent u cybercrime?

Er zijn verschillende vormen van cybercriminaliteit. Hieronder vindt u 4 veelvoorkomende vormen. Informatie over andere soorten cybercrime vindt u op het Digital Trust Center.

Wat kunt u doen tegen cybercrime?

U kunt uzelf nooit helemaal beschermen tegen cybercrime. U kunt wel maatregelen nemen om het risico op cybercriminaliteit zoveel mogelijk te beperken. Check uw risicoklasseop DigitalTrustCenter.nl. Hier krijgt u ook een overzicht van veiligheidsmaatregelen waar u direct mee aan de slag kunt.

DTC heeft 5 basisprincipes voor digitaal ondernemen opgesteld:

Na een cybercrime

Kom na een cybercrime snel in actie. Vertel anderen wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld uw werknemers, zodat ze weten wat ze moeten doen. Of klanten, als bijvoorbeeld het leveren van producten langer duurt. En doe aangifte na een cyberaanval of online oplichting. U kunt online aangifte doen maar ook telefonisch via 0900-8844.

Meldplicht ICT-inbreuken

Heeft u een incident op het gebied van cyber security? En bent u een digitale dienstverlener? Dan moet u dat melden bij het nationale Computer Security Incident Response Team (CSIRT).

Bent u een aanbieder van essentiële diensten zoals elektriciteit, gas of drinkwater? Ook dan heeft u meldplicht. Dat staat in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Komt uw product of dienst door de ICT-inbreuk in gevaar, dan moet u dit melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Nieuwsoverzicht