Nieuwjaarsbijeenkomst Soester Zakenkring - 12 januari 2024


Maandag 15 januari 2024

Op vrijdag 12 januari 2024 vond de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Soester Zakenkring plaats in restaurant De Soester Duinen. De avond stond in het teken van het thema 'Duik in de Toekomst', waarbij de aanwezigen een blik kregen in wat het nieuwe jaar voor hen in petto zou kunnen hebben.

Wethouders
Een directe blik in de toekomst was het gesprek dat voorzitter Johanna Six met de vier wethouders voerde hield. De vier bewindslieden vertelden over de zaken waar ze trots op zijn en ze beantwoordden vragen die over de toekomst van Soest gaan. Zo was Osman Suna trots op de gehalveerde wachttijden voor het publiek domein en is hij vol verwachting over de nieuwe sporthal. De verkeerswethouder werd aan de tand gevoeld over de verminderde bereikbaarheid binnen het dorp de komende twee jaar. Dat zou zelfs tweeëneenhalf jaar kunnen worden gaf Suna zelf toe. We moeten door de zure appel heen bijten, maar dan is Soest bereikbaar en kunnen we jaren vooruit. De wethouder had een tip: ,,Tachtig procent is lokaal verkeer. Ga zoveel mogelijk met de fiets als je binnen Soest moet zijn."

Aukje Treep ziet tot haar genoegen nieuwe woningbouwprojecten in Soest ontstaan. Met name noemt zij het Dalweggebied. ,,Niet alleen woningen, het gemeentehuis wordt ook ingepast. Een stil stukje Soest wordt nu een uniek plekje."

Liesa van Aalst keek terug op de visie sociaal domein. ,,Honderden Soesters hebben meegedaan en hun visie gegeven. Het document wordt echt van ons, voor en door Soesters."

Uiteraard kwamen de plannen voor het TBS-terrein ter sprake. Karin Scholten: ,,Ook ondernemers hebben ruimte nodig. Met woningbouw ontstaat er een knelpunt. We moeten/ willen? gaan met elkaar in gesprek gaan. Een regionaal bovenlokaal bedrijventerrein voor ondernemingen met zware milieu-eisen zou een oplossing kunnen zijn. Dat er kleine units gebouwd worden komt door de marktwerking, er is vraag naar. Grote, maar ook kleine bedrijven moeten een kans krijgen."

Johanna Six voegde hieraan toe dat De Soester Zakenkring via Federatie Bedrijven Kringen , waar bestuurslid Esther van Duinkerken namens SZK naar toe gaat, meepraat over een regionaal bedrijventerrein.

Na het gesprek met de wethouders werden de aanwezigen verwend met diverse buffetten, afgestemd op verschillende smaken en voorkeuren.

Tarot, VR-bril en insecten
Tussen de heerlijkheden door konden de ondernemers kennis maken met Amara, een waarzegster met kennis van tarotkaarten. Zij bood de aanwezige ondernemers de mogelijkheid om zes zelfgekozen tarotkaarten te kiezen, waarna Amara aan de hand van de kaarten de toekomst duiding gaf, waarmee zij een voorproefje kregen van wat het komende jaar voor hen in petto zou kunnen hebben. 

Een andere opvallende activiteit was de mogelijkheid om met Virtual Reality (VR) brillen kennis te maken met de digitale mogelijkheden van de toekomst. 

Naast alle lekkernijen van de buffetten konden de liefhebbers en nieuwsgierigen naar de 'Foodyard on Tour', een speciale foodtruck buiten het restaurant. Hier was de mogelijkheid om kennis te maken met 'future food', waaronder een hamburger bereid met onder andere meelwormen. Ook krekels en sprinkhanen stonden op het menu. Insecten vormen in de toekomst alternatieve eiwitbronnen en dat is in het kader van de groeiende wereldbevolking geen overbodige luxe, zo vertelde dr. Toine Hulshof. Toine is voedingskundige en was in de foodtruck aanwezig om een toelichting op het voedsel van de toekomst te geven.

De foodtruck waarin Toine uitlegt wat het eten van de toekomst is

De Nieuwjaarsbijeenkomst van de Soester Zakenkring was, zoals gebruikelijk, een feestelijke en ongedwongen start van het nieuwe jaar, 

Voor een complete impressie van de Nieuwjaarsbijeenkomst hebben we de foto's van Jaap. Die kunt u zien via onderstaande knop:

Foto's Nieuwjaar 2024

Nieuwsoverzicht