De spotlights op een nieuw lid van de Soester Zakenkring: Bakkerij De Zoete Verleiding


Donderdag 23 november 2023

Ben van den Berg en echtgenote Katarina zijn bakkers die sinds 1997 het ambachtelijk bakkersvak graag op traditionele wijze uitoefenen. ’s Nachts, voor dag en dauw, gaan de ovens aan voor krakend vers brood, pistoletjes, croissants en allerlei andere lekkernijen. Naast het oude ambacht is het bakkersduo onderscheidend met een assortiment met streekproducten en desem- en speltbrood.

Wanneer we Ben en Katarina bezoeken is het spitsuur. Het zijn de dagen voordat Sinterklaas zijn intrede doet en natuurlijk willen de Soester liefhebbers het lekkers inslaan dat het heerlijk avondje extra lekker maakt. Katarina: ,,En vergeet vooral het succes van de crompouce niet, de mensen komen daarvoor speciaal naar onze winkel. We hebben zoveel specialiteiten hier.”

De desemspecialist van Soest
Ben: ,,Ons brood wordt gemaakt van meel dat hier om de hoek gemaakt is. Naast Belgisch en Frans graan gebruiken wij meel van de Soester Windhond. Ons volkoren-, tarwe- en witbrood zijn vrij van e-nummers net als onze desembroden. Met een assortiment van meer dan 20 desemsoorten kunnen we ons de desemspecialist van Soest noemen.

De energieprijzen brengen zorgen voor het ondernemersechtpaar. ,,We hopen dat de regering wat gaat doen voor de bakkers, ondanks dat we vallen onder een klein percentage van ondernemers dat zoveel stroom nodig heeft voor het werk dat ze doen. Anders moeten we de kosten gaan doorberekenen in onze producten, en krijg je broden van over de 5 euro. Dat zou een regering niet moeten willen. Je laat dan een prachtig ambacht uitsterven, en daarnaast gun je dan de Nederlander niet vers gemaakt brood. Binnenkort vervalt ons contract en gaan we over naar variabel tarief. Dan moeten we op slimme wijze omgaan met elektriciteit en gas. Tijdens daluren de machines aanzetten bijvoorbeeld. We hadden best al veel eerder willen investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, maar we hebben er geen zeggenschap over. “

Dat Ben en Katarina sinds kort lid zijn geworden van de Soester Zakenkring heeft, naast bovengenoemde zorgen, nog een aantal redenen. Ben: ,,De winkeliersvereniging Soest-Zuid valt uit elkaar en wij willen wel vertegenwoordigd blijven binnen zakelijk Soest. Er zijn nieuwbouwplannen voor het winkelcentrum waar wij gevestigd zijn. We willen graag op de hoogte blijven van de plannen en zien in de Soester Zakenkring een goede partner om ons bij te staan voor vragen en adviezen.”

Tekst en foto: Peter Beijer 

Nieuwsoverzicht