AI in de schijnwerpers bij Business Boost Soest


Vrijdag 27 oktober 2023

Op donderdagavond 26 oktober, was in het Hilton aan de Van Weerden Poelmanweg de Business Boost, voorheen bekend als het ondernemerscongres. Het centrale thema tijdens dit evenement, georganiseerd door de gemeente Soest en de Soester Zakenkring, was kunstmatige intelligentie (AI), ook wel bekend als artificiële intelligentie.

Futurist
Het futuristische thema van kunstmatige intelligentie trok veel Soester ondernemers, die bereid waren om een avondje CL-voetbal te laten schieten en zich te verdiepen in de wereld van AI. De lezing van trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk bevestigde dat AI geen verre toekomst is.

Van Hooijdonk nam de aanwezigen mee in een boeiende presentatie waarin hij de impact van AI op ons leven, werk en bedrijven illustreerde met talloze voorbeelden. Zo werden zelfsturende auto's getoond en liet hij een video zien waarin hij vloeiend meerdere talen sprak. Deze voorbeelden lieten de onbegrensde mogelijkheden van AI zien. Van Hooijdonks persoonlijke toepassing van AI is bijzonder te noemen. Hij heeft een chip in zijn hand had laten implanteren, waarmee hij nu dagelijkse taken uitvoert die normaal gesproken via een smartphone of bankpas worden gedaan.

Onderwijs
Een belangrijke boodschap die tijdens de avond naar voren kwamen, is de noodzaak voor bedrijven om te experimenteren met nieuwe bedrijfsmodellen en te investeren in de toekomst. Van Hooijdonk maakte het publiek attent op het grote verschil tussen de technologische ontwikkelingen en ons onderwijssysteem, dat dringend herzien moet worden om mensen voor te bereiden op de snel veranderende wereld.

Tijdens de paneldiscussie deelden de jonge Soester ondernemers Iko Claasens van het evenementenbedrijf ONA Group en filmmaker Youp Stam hun inzichten over wat AI betekent voor hun bedrijven. Wethouder Karin Scholten ziet de voordelen van AI, zoals de verbetering van publieke dienstverlening, bijvoorbeeld in het verlenen van vergunningen.

Topavond
De voorzitter van de Soester Zakenkring, Johanna Six, was verheugd over het evenement en noemde het een 'topavond' waarin veel geleerd werd. Ze riep tevens alle aanwezigen (die dat nog niet waren) op om lid te worden van de Soester Zakenkring. Als blijk van waardering voor hun bijdrage kregen de panelleden Iko en Youp een eenjarig lidmaatschap als cadeau. De Soester Zakenkring heet hen van harte welkom.

Foto: Jaap van den Broek

Nieuwsoverzicht