Samen werken aan een oplossing voor netcongestie


Vrijdag 27 oktober 2023

Als Soester ondernemers willen wij actief aan de slag met verduurzamen. Als u contact opneemt met Stedin hoort u dat er geen of beperkte mogelijkheden zijn omdat “het net vol is”. Netcongestie, energietransitie, batterijoplossingen. Allerlei termen waar we mee om de oren gegooid worden. Op 19 juni 2023 zijn een aantal ondernemers bij elkaar gekomen om te brainstormen over mogelijke oplossingen. Om dit een stap verder te brengen hebben we u nodig.

Zag u ze ook al voorbij komen op bedrijventerrein De Soestdijkse Grachten?
Gewapend met camera en schrijfblok hebben Bas de Haas (BMO) en Gretha Boels (energiehub Lage Weide) in augustus rondes gelopen over het mooie bedrijventerrein De Soestdijkse Grachten. Om aan te tonen wat de mogelijkheden zijn op bedrijventerrein De Soestdijkse Grachten en bedrijvenpark Centurionbaan zijn we (met dank aan gemeente Soest) gestart met het in beeld brengen van de panden op De Soestdijkse Grachten. Welke panden gaat het om, wie is eigenaar/verhuurder/huurder/gebruiker van het pand? Waar liggen zonnepanelen en waar nog niet? Dit hebben we in kaart gebracht om inzicht te krijgen in panden, opwek, afname, opslag en verbruiksprofielen. Nu en in de toekomst.

Waarom willen we dit inzicht krijgen?
Uit het gesprek met Stedin en uit de ervaring met energiehub Lage Weide is gebleken dat er graag wordt meegewerkt aan een oplossing op voorwaarde dat er een collectief komt. Samenwerken in een energiecoöperatie kan een goede oplossing zijn. En samenwerken, dat is iets wat wij goed kunnen in Soest.

Heeft u een uur de tijd om bij te dragen aan een mogelijke oplossing?
We hebben een aantal vragen opgesteld voor u als ondernemer. U ontvangt van ons bericht, per e-mail of telefoon met de vragen. Als u mee helpt en deze vragen beantwoordt, hebben wij een databestand waarmee we Stedin kunnen vragen om inzicht in het fysieke netwerk. Hiermee kunnen we dan uitpluizen hoe we door middel van samenwerken tóch ruimte vinden op het netwerk om te kunnen verduurzamen.

Volgende bijeenkomst
Als we alle informatie hebben, en Stedin gesproken, nodigen we u uit voor een vervolgbijeenkomst over hoe we kunnen samenwerken, en wat dat betekent voor uw bedrijf, uw eventuele uitbreiding of verduurzaming. In deze tijd van schaarste werken slimme ondernemers samen. Doet u ook mee?

Alvast heel hartelijk bedankt!
Bas de Haas en Gretha Boels staan u graag te woord en helpen graag mee om een zo goed mogelijk overzicht te maken voor Stedin zodat we daadwerkelijk samen actief aan een oplossing gaan werken!

Bas de Haas, bas@bmosoest.nl (06-53843794), BMO

Gretha Boels, (06-34014309), e-hub Lage Weide

Rob Tuinenburg, r.tuinenburg@soest.nl  (06-38703756), beleidsadviseur gemeente Soest/projectleider netcongestie

Meer info: www.soest.nl/soest-duurzamer


Nieuwsoverzicht