Noodzaak van professionele reiniging van zonnepanelen Verhoog de opbrengst van uw installatie


Dinsdag 18 juli 2023

Onlangs heeft een gespecialiseerd bedrijf een van onze leden bijgestaan bij het reinigen van 620 zonnepanelen. Tijdens deze reinigingswerkzaamheden werd ontdekt dat er zonnecelschade was ontstaan bij de installatie destijds. Deze schade beïnvloedt de gehele string, waardoor deze tot wel 50% of meer van haar opwekvermogen verliest. Dit voorval benadrukt de noodzaak voor ondernemers in Soest om aandacht te besteden aan het reinigen van hun zonnepanelen. In dit artikel zullen we uiteenzetten waarom het verstandig is om zonnepanelen schoon te maken en stellen we enkele professionele reinigingsdiensten in Soest voor.

Waarom zonnepanelen schoonmaken verstandig is:
Zonnepanelen die vuil zijn, vangen minder zonlicht op. Denk bijvoorbeeld aan de ophoping van zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep. Dit vuil kan leiden tot een lagere opbrengst van de panelen. Hoewel vaak beweerd wordt dat een goede regenbui voldoende is om de panelen schoon te maken, is dit niet altijd het geval. Een stevige regenbui kan wel wat vuil verwijderen, maar lang niet alles. Daarom raden wij aan om het schoonmaken van uw zonnepanelen over te laten aan professionals.

Professionele reinigingsdiensten in Soest
Gelukkig zijn er in onze regio verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het professioneel reinigen van zonnepanelen. We hebben contact opgenomen met enkele van deze ondernemingen om hun diensten en ervaringen te evalueren. Hieronder volgen drie aanbevolen dienstverleners:

Patrick van Veen
Patrick is gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen en geeft melding van eventuele defecten die hij tijdens het proces ontdekt. U kunt meer informatie vinden op zijn website:
https://www.vanveenbedrijfsdiensten.nl/ of neem contact op via info@vavebe.nl.

Branderhorst
Branderhorst Solar Cleaning, te vinden op Instagram onder @Branderhorst Solar_Cleaning, beweert een verbetering van de opbrengst tussen 3% en 5% te realiseren, vooral bij zeer vuile panelen. Hoewel zij alleen optische defecten signaleren en niet meten, bieden zij wel professionele reinigingsdiensten aan.

Techcleaningservice uit Lage Vuursche
Dit bedrijf voert niet alleen reinigingswerkzaamheden uit, maar meet ook de prestaties van de zonnepanelen en genereert rapportages. De opbrengstverbetering die zij claimen, is aanzienlijk. Voor meer informatie zie deze website: https://techcleaningservice.nl/.

Ervaringen van andere ondernemers: Om een beter beeld te krijgen van de voordelen van zonnepaneelreiniging, hebben we enkele ondernemers geïnterviewd die al ervaring hebben met het laten reinigen van hun zonnepanelen. Zij rapporteerden opbrengstverbeteringen variërend van 10% tot maar liefst 20%. Deze positieve ervaringen onderstrepen het belang van regelmatige reiniging om de maximale opbrengst van uw zonnepanelen te behouden.

Conclusie: Het reinigen van zonnepanelen is essentieel om een optimale opbrengst van uw installatie te behouden. Verontreiniging door vuil kan de prestaties van de panelen negatief beïnvloeden. Door onderhoud en reiniging te laten uitvoeren, kunt u de levensduur van uw zonnepanelen verlengen en de opbrengst optimaliseren.

Nieuwsoverzicht