Cyberlunch 'Digitaal Veilig Ondernemen'


Dinsdag 13 juni 2023

Op 8 juni vond de Cyberlunch 'Digitaal Veilig Ondernemen' plaats in restaurant de Soesterduinen. De deelnemers werden verwelkomd door Karin Scholten, wethouder Economische Zaken van de gemeente Soest, die het belang van het aanpakken van cybercriminaliteit benadrukte en ondernemers aanspoorde deze vorm van criminaliteit serieus te nemen.

Tijdens de lunch werd onthuld dat maar liefst één op de vijf ondernemers slachtoffer wordt van cybercrime, met potentieel desastreuze gevolgen voor hun bedrijf. Ongeveer 60% van de gehackte mkb'ers gaat binnen zes maanden failliet vanwege verloren productietijd.

Het belang van openheid en aangifte doen bij slachtofferschap van cybercriminaliteit werd benadrukt. Hoewel het geen reden is om je te schamen, is het van cruciaal belang om goed voorbereid te zijn.

Merel Hurenkamp presenteerde de vijf basisprincipes van digitaal veilig ondernemen, waarbij concrete to-do's werden besproken. Een samenvatting van deze to-do's en de gebruikte PowerPoint-presentatie zijn hieronder beschikbaar.

Bastiaan Ramp, operationeel specialist bij de digitale opsporing van de politie, nam het woord en besprak de rol van de politie bij deze problematiek en wat ondernemers kunnen verwachten van deze organisatie. Hij benadrukte het belang van aangifte doen en gaf advies over hoe te handelen bij een hack.

De deelnemers werden bedankt voor hun betrokkenheid en deelname. Gezien de groei van het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit is het van steeds groter belang dat maatregelen worden genomen om de cyberweerbaarheid te verhogen. Handige documenten zijn hieronder toegevoegd als bijlage om u verder op weg te helpen.

To-do-lijst

Powerpoint

Flyer helpdesk

Basisprincipes digitaal veilig ondernemen

Vijf vragen IT-dienstverlener

Nieuwsoverzicht