Streetmasters Joop Gros en Nel Strumpel: Toegewijde vrijwilligers in de strijd tegen zwerfvuil


Dinsdag 23 mei 2023

In onze voortdurende inzet om ons bedrijventerrein schoon en aantrekkelijk te houden, hebben we het genoegen om twee bijzondere vrijwilligers in de schijnwerpers te zetten. Joop Gros en Nel Strumpel, beide streetmasters van de stichting Van Afval naar Grondstof, gaan regelmatig de straat op om zwerfvuil te ruimen. Hun inzet en toewijding dragen bij aan het behoud van een schone leefomgeving voor ons allemaal.

Voor Nel Strumpel is het vanzelfsprekend om als streetmaster de wijk in te gaan om zwerfvuil op te ruimen. Het verzamelde vuil deponeert ze netjes in de vuilnisbakken die ze onderweg tegenkomt. Maar dat is niet alles - het metaal dat ze verzamelt, een waardevolle grondstof, neemt ze mee naar huis. Nel is bescheiden over haar werk en staat liever niet in de spotlights. Toch begrijpt ze dat publiciteit anderen kan motiveren om ook bij te dragen aan een schone leefomgeving. Ze strijdt al jarenlang tegen zwerfvuil en blijft volhouden. Toen haar knijper kapot ging, nam ze contact op met Rob Kleinegris en Rob Goudriaan van Stichting Van Afval naar Grondstof. Zij zorgden ervoor dat Nel nieuwe materialen kreeg. Nu gaat ze herkenbaar de straat op in een hesje, wat niet alleen bijdraagt aan de veiligheid, maar ook de boodschap van de Streetmasters in Soest duidelijk maakt. Mensen vragen wel eens of ze zich daarvoor schaamt, maar Nel ziet daar geen reden toe. Waarom zou ze zich moeten schamen voor het opruimen van rommel? Het zijn de mensen die zwerfvuil achteloos laten slingeren die zich zouden moeten schamen. Het begint bij jezelf, en anderen volgen je voorbeeld. Nel benadrukt dat het eigenlijk verplicht is om binnen één tot anderhalve meter van je erfgrens de stoep schoon te houden. Als iedereen dat zou doen, zou het er al veel beter uitzien.

Nel gaat niet op vaste dagen, maar wel regelmatig naar het industriegebied om zwerfvuil op te ruimen. Ze merkt op dat het er de laatste tijd een stuk schoner uitziet, wat een positieve ontwikkeling is waar we allemaal blij mee mogen zijn.

Joop Gros, ondanks zijn gevorderde leeftijd, laat zich niet weerhouden om regelmatig de wijk in te gaan om zwerfvuil op te ruimen. Als ervaren streetmaster heeft hij zijn materiaal zo ontworpen dat er twee zakken in passen, zodat hij tijdens het opruimen het afval meteen kan scheiden. Joop loopt vaak langs het industriegebied, zoals de Belverdereweg, Industrieweg en Koningsweg, waar genoeg te ruimen valt. Samen met twee andere streetmasters gaat hij soms even langs bij zijn broer Theo van de Mugro om gezellig een kopje koffie te drinken voordat ze weer samen op pad gaan. Naast zijn werk als streetmaster is Joop ook actief als schoonmaker op de begraafplaatsen aan de Soester Dalweg en in Soesterberg.

Voor de leefbaarheid en uitstraling van ons bedrijventerrein is het van groot belang dat er zo min mogelijk zwerfvuil door het gebied zwerft. Daarom doen we een beroep op alle ondernemers om alert te zijn en te helpen bij het voorkomen van zwerfvuil. We zijn ontzettend dankbaar voor de inzet van vrijwilligers zoals Joop Gros en Nel Strumpel van Stichting Van Afval naar Grondstof. Dankzij hun inzet en die van vele anderen blijft de overlast van zwerfvuil hopelijk beperkt. Laten we samenwerken om ons bedrijventerrein schoon, aantrekkelijk en gastvrij te houden voor iedereen.

Nieuwsoverzicht