Nieuwsbrief Nieuwbouwkompas Soesterberg


Woensdag 12 oktober 2022

College bezoekt nieuwbouwprojecten Soesterberg

19-09-2022212keer bekeken

Soest en Soesterberg zijn volop in ontwikkeling. Dinsdag 13 september ging het college op werkbezoek in Soesterberg, want rondom het Masterplan Soesterberg gebeurt ontzettend veel.

Het college bezocht onder andere de appartementen Flight Deck, het nieuwe appartementencomplex aan het Den Berghplein en Soesterberg-Noord. 

Meer weten over het Masterplan? https://www.soest.nl/soesterberg.../masterplan-soesterberg

Soesterberg geniet na van een knallend dorpsfeest

20-09-202267keer bekeken

Afgelopen zaterdag was het zo ver, wat oorspronkelijk bedoeld was als een feestje voor de oplevering van het Den Berghplein mondde uit tot een gezellig dorpsfeest.

De dag startte op het Vliegdekpark, waar de officiële onthulling van het Soesterberg Airforce Memorial monument plaats vond. Het monument is eerder dit jaar geplaatst en refereert aan de periode dat de Amerikanen in Soesterberg woonden, met QR codes op het monument kun je meer informatie over deze periode en wat deze betekent voor Soesterberg achterhalen.

Het gezelschap vertrok onder begeleiding van een brassband, Wolfshounds en cheerleaders al swingend naar het Den Berghplein, waar burgemeester Metz het feest voor geopend verklaarde.

Van 12.00 uur ’s middags tot 21.00 uur ’s avonds stond het plein bol van de activiteiten, met verschillende demonstraties, amerikaanse auto's, een kleedjesmarkt en veel sport, spel en muziek.  De dag werd afgesloten met een spectaculaire lasershow.

De sfeer zat er goed in en met het zonnetje dat zich veelvuldig liet zien en de geweldige inzet van vrijwilligers en sponsors werd het een prachtig dorpsfeest. De eerste geluiden en ideeën voor een feest voor 2023 zijn al gehoord, op naar een prachtig jaarlijks dorpsfeest.

 

 

Gemeente Soest tekent Convenant Duurzame Woningbouw

10-10-202259keer bekeken

Net als andere gemeenten in de provincie Utrecht, gaat gemeente Soest veel woningen bouwen. Dit wil de gemeente het liefst zo duurzaam mogelijk doen. Daarom tekende de gemeente op 29 september het Convenant Duurzame Woningbouw provincie Utrecht.

In het convenant staan afspraken die overheden en bedrijven met elkaar maakten over toekomstbestendig bouwen van woningen. Door deze afspraken worden de duurzaamheidseisen helder voor iedereen. Daarmee is het mogelijk om de voorbereiding van woningbouw te versnellen en dat scheelt kosten.

Wethouder Suna: “Als gemeente vinden we de duurzaamheid en klimaatbestendigheid van onze woningen heel belangrijk. Nieuwe woningen duurzaam bouwen is een stuk makkelijker en goedkoper dan bestaande huizen aanpassen. Met de eisen uit dit convenant is het voor alle bouwende partijen duidelijk waar ze aan moeten voldoen als ze willen bouwen in Soest en Soesterberg.”

De eisen in het convenant zorgen ervoor dat nieuwbouwwijken beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittegolven en hevige regenbuien. Dit voorkomt kosten en schade in de toekomst. Bovendien zorgen de energie-eisen voor een lagere energierekening voor bewoners. Tot slot heeft duurzame woningbouw een kleinere impact op het klimaat. Daardoor draagt duurzame woningbouw minder bij aan klimaatverandering en de kosten die dat met zich meebrengt.

Het convenant is tot stand gekomen met experts op het gebied van woningbouw en duurzaamheid van overheden en marktpartijen zoals ontwikkelaars, aannemers en brancheorganisaties. Met het convenant spreken de ondertekenaars af dat zij aanvullende, bovenwettelijke, eisen stellen op het gebied van duurzaamheid bij woningbouwprojecten. Het gaat om eisen over energie, circulariteit, klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit, gezonde leefomgeving en duurzame mobiliteit.

Gebiedsontwikkeling Hart van de Heuvelrug werkt aan de toekomst

12-10-2022122keer bekeken

De woningnood is niet alleen groot in de steden, ook centraal op de Utrechtse Heuvelrug zoeken mensen naar een passende woning. In de mooie omgeving rond Soest en Zeist leven mensen en dieren dicht bij elkaar, Hart van de Heuvelrug streeft ernaar hierin de juiste balans te vinden.

Gebiedsontwikkeling Hart van de Heuvelrug heeft de natuur en de dieren die leven op de Utrechtse Heuvelrug de ruimte gegeven die ze nodig hebben. Om versnippering van de natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug tegen te gaan zijn ecoducten gebouwd en is nieuwe natuur gerealiseerd met als resultaat een groot aaneengesloten natuurgebied van 5300 hectare. Maar ook de woningnood is groot en mensen hebben ruimte nodig voor wonen, werken, recreatie en zorg. Door de grote behoefte aan woningen realiseert het programma 1700 woningen en met de projecten Woonwijk Vliegbasis Soesterberg, Sortie 16 en wonen Landgoed Oude Tempel worden de laatste 800 woningen gerealiseerd. Een unieke kans om dicht bij de natuur rond Soesterberg of Zeist te wonen.

Woonwijk Vliegbasis Soesterberg
De Woonwijk Vliegbasis Soesterberg komt aan de zuidkant van het Park Vliegbasis Soesterberg te liggen en grenst aan Soesterberg-Noord. Hier wonen betekent “wonen in en met de natuur”. Het wordt een groene en duurzame wijk met een natuurlijke uitstraling. Een geweldige en unieke plek om te wonen in het hart van de Utrechtse Heuvelrug.

Sortie 16
Sortie 16 is een nieuwe woningbouwlocatie dat grenst aan Park Vliegbasis Soesterberg, dichtbij de kern Soesterberg. Op Sortie 16 worden naar verwachting 150 tot 200 woningen gerealiseerd in een bosrijke omgeving. De plannen voor Sortie 16 gaan uit van natuurinclusief bouwen waarbij rekening wordt gehouden met de flora en fauna in het gebied. Midden in Sortie 16 ligt een open strook in het bos: het natuurlijk hart.

Landgoed Oude Tempel
De visie voor wonen op Landgoed Oude Tempel, is wonen in een prachtige groene wijk met het gemak van het dorpshart dichtbij. De lanen en open plekken nodigen uit om te spelen en elkaar te ontmoeten.

De voorbereiding van deze projecten is in volle gang, wanneer de verkoop/verhuur en bouw precies starten is nog niet bekend.

Op onze socials lees je in een serie posts meer over de ambities van Hart van de Heuvelrug, volg je ons al op Instagram of Facebook?

Nieuwsoverzicht