Staat van Utrecht


Dinsdag 12 juli 2022

Nieuwsbrief van de Staat van Utrecht - Bekijk deze email in uw browser

Beste abonnee,

Het aantal themateksten op de website groeit in rap tempo. Vandaar dat we u middels deze nieuwsbrief graag op de hoogte houden van alle ontwikkelingen!

Weet u bijvoorbeeld hoeveel inwoners van de provincie Utrecht kampen met ernstige eenzaamheid? En hoe verhoudt dit zich tot het landelijk gemiddelde? U leest hieronder een korte update over de nieuwe themateksten. 

Dit is de Staat van...

... het aantal AOW-gerechtigden in Nederland

Gemiddeld is het aantal AOW-ontvangers in Nederland tussen 2014 en 2019 gegroeid met 4%. Sinds 2013 is echter de leeftijd waarop men AOW-gerechtigd wordt verschoven van 65 naar 67 in 2024 (volgens prognose). Hoe houden deze ontwikkelingen verband met elkaar? Lees meer.
 

... fysieke winkelvestigingen in de provincie Utrecht 

In de gemeente Montfoort nam het aantal winkels in 2022 ten opzichte van 2021 toe met 14,6%. Dit terwijl 8,8% van de winkels verdween in Lopik. Uit recent onderzoek blijkt tegelijkertijd dat online bestedingen fors zijn gestegen ten opzichte van toonbankbestedingen. Lees meer.

... traditionele criminaliteit in Nederland 

Er is al bijna tien jaar een sterke daling in traditionele criminaliteit – diefstal, inbraak, geweld en vernielingen – merkbaar. Maar, wat betekent dit eigenlijk voor online criminaliteit? Lees meer.

Hoeveel inwoners van uw gemeente hebben te maken met ernstige eenzaamheid?

11,2% van de volwassen bevolking in Nederland kan omschreven worden als 'ernstig eenzaam'. Maar, wat verstaan we precies onder ernstige eenzaamheid? Hoewel het percentage voor de provincie Utrecht (9,8%) onder het landelijk gemiddelde ligt, zijn de verschillen tussen gemeenten groot.

We maakten weer een speciale slideshow op LinkedIn over dit onderwerp en laten u de verschillen tussen alle gemeenten zien.

➤ Bekijk de slideshow op LinkedIn.
 

Ook tussen leeftijdsgroepen treden er verschillen op. In 2020 zien we voor het eerst dat de middenleeftijdsgroep (18-64 jarigen) vaker ernstige eenzaamheid ervaart dan ouderen (65+). Wat hier de oorzaak van is, is nog niet onderzocht. Mogelijk speelt de invloed van de pandemie een rol, die vooral ook tot veel eenzaamheidsklachten onder de gehele bevolking heeft geleid. Benieuwd naar de hele bijdrage? Lees meer.

Maar ook: hoe communiceren Nederlanders eigenlijk met elkaar?

We hebben allemaal wel eens iemand Fries, Limburgs of een ander dialect horen praten. Als je in Utrecht woont is deze kans echter het kleinst: In de provincie Utrecht wordt thuis relatief het minst vaak in een dialect of andere taal dan Nederlands gesproken. 

Er zijn in Nederland meerdere interessante trends te ontdekken als het gaat om voertaal. Daarom maakten wij wederom een slideshow op LinkedIn over dit onderwerp en laten u de verschillen tussen de gemeenten zien.

➤ Bekijk de slideshow op LinkedIn of lees hier de hele bijdrage op de website. 

Bedankt voor uw aandacht

Vindt u deze nieuwsbrief interessant? Stuur deze nieuwsbrief door naar collega's en vrienden (en tip ze om lid te worden).

En vergeet niet de Staat van Utrecht te volgen op LinkedIn en Twitter voor meer updates.

Vindt u deze nieuwsbrief niet interessant? Via deze link kunt u zich eenvoudig uitschrijven.  

Met vriendelijke groet,

Programmateam Staat van Utrecht

✉ Wij zijn te bereiken via info@staatvanutrecht.nl

Email

Email

Twitter

Twitter

LinkedIn

LinkedIn

Website

Website

Copyright © 2022 Staat van Utrecht, alle rechten voorbehouden

Nieuwsoverzicht