Nieuws KvK CORONALOKET


Dinsdag 08 maart 2022

Geachte relatie,

Bijgevoegd vindt u weer de nieuwsbrief over het KVK Coronaloket. Deze verschijnt eens per 2 weken.

Als KVK zullen wij deze corona nieuwsbrief op korte termijn gaan vervangen voor een ‘Nieuwsbrief voor Overheden en Non-profit Organisaties’, met actuele informatie over relevante onderwerpen voor deze doelgroep. We houden u hiervan op de hoogte.

het complete document:  https://static.reto.media/zakelijksoestnl/upload-2022/kvk_coronaloket_nieuwsbrief2022_8_mrt_def.pdf

Wat betekent de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voor Nederlandse ondernemers? De Russische inval in Oekraïne belemmert het zakelijke verkeer met dat land. Wat kan een ondernemer doen als hij zaken doet in Oekraïne in crisistijd? Voor Rusland gelden al verschillende sancties sinds 2014. De erkenning door Rusland van 2 afvallige Oekraïense regio’s en de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 zorgt voor meer sancties. Dit bemoeilijkt het zakendoen met Rusland. Vandaag in de nieuwsbrief leest u hier meer over .

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart publiceerde KVK op 7 maart de cijfers over de bedrijvigheid in alle gemeenten in Nederland. Uit dit rapport ‘Bedrijvigheid in gemeenten 2021’ blijkt o.a. dat gemeenten met het hoogste aandeel vestigingen zich bevinden in de Noordvleugel van de Randstad en centraal in het land, ook wel de A2-as genoemd, naar de gelijknamige snelweg.

KVK hoopt met deze rapportage bij te dragen aan een goed economisch klimaat. De data kunnen nieuwe wethouders en raadsleden helpen. Zij gaan straks voor hun gemeente aan de slag met hun programma voor de komende vier jaar. We proberen zo een bijdrage te leveren aan goed onderbouwd beleid. U vindt dit rapport in de nieuwsbrief.

Het aantal starters in februari 2022 is nagenoeg gelijk aan dat in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over februari 2022 dat u vandaag kunt lezen. Het aantal stoppers is iets lastiger vergelijkbaar door periodieke opschoonacties in het Handelsregister, maar er lijkt sprake van een kleine toename van rond de 2%. Het totaal aantal Nederlandse ondernemingen per 1 maart 2022 is verder gestegen naar 2.215.758, een toename van bijna 6% vergeleken met een jaar geleden.

Zoals vermeld verschijnt de nieuwsbrief één keer per 2 weken. Daarom zowel de cijferbijlage als de regionale initiatieven. De regionale initiatieven zijn opgenomen als bijlage achter de nieuwsbrief met als toevoeging vandaag de digitaliseringsvoucher van de gemeente Zoetermeer.

Dit kan dienen als inspiratie en mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen met de betreffende gemeente, regio of provincie. We zijn blij dat we iedere keer weer nieuwe initiatieven ontvangen en we vragen u dit te blijven delen met ons.

Met vriendelijke groet,

Rodrique Engering

Lid Raad van Bestuur Kamer van Koophandel

Nieuwsoverzicht