Mooi resultaat CO2 neutrale gemeente


Vrijdag 25 februari 2022

De gemeente Soest heeft samen met inwoners, ondernemers en partners in 2021 weer mooie resultaten behaald op weg naar een CO2-neutraal Soest en Soesterberg. Er is duidelijk een beweging op gang gekomen bij ondernemers en inwoners.

Inwoners

Wethouder Kundic: “We zijn er trots op dat onze inwoners en ondernemers steeds meer duurzame maatregelen treffen. Er is zelfs een wachtlijst ontstaan voor maatwerkadviezen van de energiecoaches van Energie Actief Soest. In 2022 worden daarom meer energiecoaches opgeleid. Voor inwoners met een smalle beurs is het project Energie in Smitsveen gestart. En sinds dit jaar heeft Soest ook een energiecoöperatie: Soester Energie. Het doel van deze coöperatie is om lokale duurzame energie beschikbaar te maken voor inwoners. Soest en Soesterberg gaan er echt voor!”

Bedrijven

De 42 ondernemers die deelnemen aan het Energieconvenant verminderden in 2021 samen 44 ton CO2-uitstoot door de genomen maatregelen. Als een bedrijf zich aansluit bij het Energieconvenant krijgen ze een gratis energiescan aangeboden. Bedrijven kunnen zich nog steeds aansluiten bij het convenant.

Gemeente

De gemeente is als vastgoedeigenaar ook aan de slag gegaan. Het versneld verduurzamen van het eerste pand, de Plantage, is gestart en de verlichting van de sportvelden gaat naar LED. Gebruikers van de panden die voorlopig nog niet aan de beurt zijn, kunnen het dak benutten voor zonnepanelen.

Duurzaam rijden

Iedereen kan gebruik maken van de elektrische deelauto bij het gemeentehuis, op de Verlengde Utrechtseweg, Nassauplantsoen en de Kamperfoeliestraat. Er staan in Soest nu in totaal 77 laadpalen. Je kan ook besparen door je banden gemakkelijk op spanning te brengen met de Slimme Bandenpomp. Daarnaast is in 2021 een proef gestart met kabelgoottegels, waarmee mensen zonder eigen oprit vanuit hun huis hun elektrische auto veilig kunnen opladen.

Duurzame opwek

Ten eerste zet gemeente Soest in op het vol leggen van de daken met zonnepanelen. Omdat dit niet voldoende is om de doelen te halen, wordt er ook gekeken naar andere mogelijkheden voor opwek uit zon en wind. In juli 2021 is het Uitnodigingskader vastgesteld voor grootschalige opwek binnen de gemeente. Voor drie locaties voor windenergie worden de mogelijkheden verder onderzocht: naast het bedrijventerrein Isselt in Amersfoort, op de Vlasakkkers (Defensieterrein) en langs de A28. Bij deze laatste locatie wordt ook opwek uit zon onderzocht. Een participatieproces met inwoners is daarin een belangrijke stap.

Voor meer informatie: www.soest.nl/energietransitie

Nieuwsoverzicht