Handen uit de mouwen


Dinsdag 04 januari 2022

Er zijn veel ondernemers in Soesterberg die zich hebben aangesloten bij het Ondernemersnetwerk (ONS). Neem bijvoorbeeld Remco Dusschooten die met zijn onderneming Koelplan zeker geen onbekende is in het ondernemende vliegdorp.

Regelmatig zien we voertuigen van Koelplan rondrijden en dat is niet zo vreemd met een hoofdvestiging in Soesterberg. Ondernemer Remco Dusschooten, geboren en getogen in Soesterberg aan de Generaal Winkelmanstraat, heeft inmiddels vijfenzeventig werknemers in dienst en twintig daarvan komen uit het vliegdorp. “Als ik de luxe zou hebben, dan zouden ze allemaal uit Soesterberg komen” zegt Remco die de vele voordelen wel inziet van personeel dichtbij huis.

Enorme groei

In januari 1995 begon Remco in Soesterberg met zijn “binnenklimaatoplossingen” zoals hij het zelf zegt. De naam Koelplan verklapt eigenlijk het product dat ze uitleveren door heel Nederland; van warmtepompen, luchtbehandeling tot aan airconditioning zorgt het Soesterbergse bedrijf al jaren voor een gezonde leefomgeving thuis en op het werk. Een klantgerichte onderneming met inmiddels zeventig deskundigen die allemaal hun eigen steentje bijdragen aan een breed pallet van klimaatoplossingen. Wat begon met de hoofdvestiging aan de Sterrenbergweg in Soesterberg is inmiddels uitgegroeid tot een hoofdonderneming met zeven nevenvestigingen door heel Nederland.

Gezondheid en sport zit in mijn DNA

Een gezonde leefomgeving en een sportieve levensstijl, zo omschrijven wij het DNA van Soesterberger Remco Dusschooten. Net als zijn vader was Remco vele jaren voorzitter van volleybalvereniging AGAVS en opvolgend een zeer actief lid bij tennisvereniging LTV. Hij had mede de regie over de nieuwe indeling/renovatie van het LTV tennispark in de jaren negentig en organiseerde regelmatig gezellige clubkampioenschappen op de Kerklaan, maar in 2006 verliet hij dan toch zijn geliefde Soesterberg.

In 2006 verhuisde Remco met zijn gezin naar Baarn en stopte zijn enthousiaste rol binnen het verenigingsleven in Soesterberg, maar ook zijn tennissen. “Ik zou graag een avond willen tennissen en dat kan ook heel gemakkelijk, want onze nieuwe woning grenst aan tennisvereniging Baarn” zegt de inmiddels 56-jarige Remco glimlachend. Maar zijn drukke agenda denkt daar blijkbaar heel anders over. Zijn Soesterbergs bedrijf is serieus gegroeid en dat vraagt om heel andere prioriteiten. Ook andere sporten zoals Mountain Bike en Golf schieten er hedendaags bij in.

Soesterberg gaat eindelijk groeien

Wanneer we hem vragen naar de ontwikkeling van Soesterberg, dan begint hij een klein beetje te glimlachen. “Ik heb het grootste deel van mijn leven in Soesterberg gewoond en zie gelukkig het dorp de laatste jaren weer in positieve zin veranderen” aldus Remco die zich terecht zorgen maakte over de leegloop in Soesterberg. Inmiddels begint Soesterberg weer te groeien en dat stemt hem gelukkig en hoopvol.

“Ik heb meer winkels zien gaan dan komen en wat te denken van het verdwijnen van de Gouden Leeuw” zegt Remco die met goede herinneringen een beeldvormig rondje maakt over de Rademakerstraat. Ook het verdwijnen van de ronkende straaljagers en helikopters van de Luchtmacht in 2008 geven hem een dubbel gevoel, want ondanks de militaire dynamiek heeft het opdoeken van de vliegbasis ook weer andere zaken mogelijk gemaakt. Alle bedrijven in Noord zijn inmiddels verplaatst naar de Richelleweg en over enkele jaren wonen er zelfs nieuwe Soesterbergers aan de rand van de voormalige rolbanen van het vliegdorp.

Maatschappelijk ondernemen en van elkaar leren

Als lid van het ondernemersnetwerk (ONS) zou Remco graag binnen de vereniging inhoudelijk meer diepgang willen. “Het blijft een beetje hangen op het standaard netwerken, borrelen en vergaderen” aldus Remco die graag meer themabijeenkomsten en lezingen zou willen bijwonen. Maar ook het maatschappelijk betrokken zijn bij activiteiten en evenementen in het dorp, dat kan volgens Remco ook nog veel beter en daar wil hij zeker zijn steentje aan bijdragen.

“Ik wil best mijn handen uit de mouwen steken, maar het moet wel hout snijden” aldus Remco die graag mee wil helpen om het dorp weer levendig en actief te maken. “Iedereen in het dorp moet er beter van worden, ook de inwoners van Soesterberg” zegt Remco over de maatschappelijke inspanning vanuit het ondernemersnetwerk. De Sinterklaasintocht, sportevents, Koningsnacht, maar ook de Sinterklaasintocht zijn juist voor hem de activiteiten waarbij eigenlijk ondernemers veel meer betrokken zouden moeten zijn.

“Als ze hulp nodig hebben, dan mogen ze mij altijd bellen” zegt Remco die graag een positieve bijdrage wil leveren aan zijn ‘oude’ dorp. Kom maar op met het goede voornemen voor het nieuwe jaar.

Nieuwsoverzicht