Veel goede voornemens tijdens politieke bijeenkomst


Zaterdag 19 februari 2022

De raadszaal was goed gevuld. Ondernemers, politici en 'supporters' van de tien politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart hadden een plekje gevonden in het kloppende hart van de lokale democratie. 

Elke partij was vertegenwoordigd met de lijsttrekker of een vervanger. Het is verkiezingstijd, dus de goede voornemens knalden door de microfoon. Van links tot rechts, van oppositie tot college, allemaal gaan ze ervoor de komende vier jaar. 

Soest2002 wil bouwen aan vertrouwen en voor ondernemers moet er maatwerk geleverd worden vanuit een lokale overheid die zich transparanter moet opstellen. Groen Links wil ondernemers bijstaan met kostenbesparing energie, de VVD wil meer bedrijventerrein, het CDA pleit voor een lokaal sterker ondernemerschap, BBS wil dat de gelden van de overheid ruimhartiger worden toegekend én een parkeergarage aan de Stadhouderslaan. CU/SGP gaat niet zomaar bedrijfsruimte voor woningen weggeven en de PvdA ambieert een vestigingsklimaat waar ondernemers zich thuisvoelen en wil woningen op het TBS-terrein en bij de Schans. Het TBS-terrein voor woningen gebruiken is ook bij GGS te horen. De grootste partij van Soest constateert dat er genoeg bedrijventerreinen in ons dorp zijn. POS is een groot voorstander van een betere verbinding tussen Den Dolder en het Militair Museum en een tweede supermarkt in Soesterberg. D66 tenslotte wil niemand laten vallen, ondernemers stimuleren om te komen tot verduurzaming en het realiseren van goede starterswoningen. 

Het zijn maar enkele voetnootjes uit de pitches die de politici aan het geïnteresseerde publiek mochten voorhouden. Voorzitter Judith de Pagter prikkelde de politici vervolgens met stellingen. Meest prikkelend is dan toch wel het (voormalige?) bedrijventerrein waar ooit TBS haar opstallen had. De politiek en ook het electoraat zijn zwaar verdeeld over de toekomst van het terrein op de hoek van de Koningsweg en de Beckeringhstraat. Wonen of werken, of een combinatie. Henk van Asch was namens BMO heel stellig. ,,Woningbouw kan en mag daar niet eens. In Soest is plek genoeg voor woningen."

Voor de politieke partijen valt er nog meer te winnen dan plannen voor woningbouw. Diverse ondernemers voelden zich tijdens de coronaperiode ernstig in de steek gelaten door de lokale politiek. ,,Ik heb ze weinig gehoord en constateerde niet veel empatisch vermogen", vertelde een ondernemer.

De diverse stellingen zorgden voor levendige discussies tussen de verschillende lijsttrekkers. Het is verkiezingstijd en dat mocht iedereen weten. 

Judith de Pagter deed tot slot een oproep aan alle aanwezigen: ,,Kijk om je heen en wanneer je merkt dat ondernemers in de problemen zijn, kom dan in actie. Neem contact met ons op. Laat van je horen!"

Aan het einde van de avond werd er onder het genot van een drankje en een hapje op anderhalve meter afstand nagepraat. 

Nieuwsoverzicht