Brief SZK aan ministers van Volksgezondheid en Economische Zaken


Vrijdag 14 januari 2022

In haar functie als voorzitter van de Soester Zakenkring schreef Judith de Pagter een brief naar de ministers Kuipers en Adriaansens om hen op de hoogte te stellen van de benarde situatie van de ondernemers in Soest. Judith pleit voor maatwerk per sector, gericht op de toekomst. De brief kunt u hieronderstaand lezen: 

Aan:
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer E. Kuipers
 

Minister van Economische Zaken en Klimaat, mevrouw M. Adriaansens 

Soest, 13 januari 2022

Betreft: benarde situatie ondernemers in gemeente Soest

Geachte heer Kuipers en mevrouw Adriaansens,

Als voorzitter van de Soester Zakenkring wend ik mij tot u. De gemeente Soest telt formeel 5.000 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven ondernemers waarvan een deel lid is van de Soester Zakenkring en andere aangesloten netwerkverenigingen.

Wij krijgen het verzoek van leden van onze vereniging om u een brief te sturen over de benarde situatie van ondernemers in onze gemeente. Vooral ondernemers in de retail, de horeca, contactberoepen, evenementensector, cultuur, zelfstandige professionals hebben van de huidige lockdown opnieuw veel last. Veel van hen zijn door hun financiële reserves heen, komen niet in aanmerking voor steun van de overheid, hebben een hoge schuldenlast (bij de Belastingdienst, vrienden, familie, onverkoopbare voorraden) en zitten letterlijk met de handen in het haar. Hoe kunnen zij een langere sluiting van hun bedrijf overleven?

Het ligt niet in de aard van een ondernemer om te stoppen met zijn/haar bedrijf. Zij gaan altijd door of dat nu verstandig is of niet. Veel bedrijven kunnen gezien hun schuldenlast niet stoppen.

Uiteraard hebben wij begrip voor de onmogelijke keuzes waar u beiden voor staat. Wat weegt het zwaarst: de gezondheid van de Nederlandse bevolking of de economische belangen. Niet eenvoudig, maar wij zouden u willen meegeven om in ieder geval de ondernemer perspectief te bieden en de mogelijkheden die er zijn (bijvoorbeeld beperkte openstelling met gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn als mondkapjes, beperkt aantal bezoekers per m2, spreiding qua opening, etc.) te onderzoeken, zodat verdere schade aan de lokale economie kan worden beperkt.

Een verlenging van de lockdown is betrekkelijk eenvoudig op te leggen en te handhaven, maar is een veel te generieke maatregel. Wij pleiten voor veel meer maatwerk per sector, gericht op de toekomst waarin we zullen moeten leven met het Corona virus.

Wij wensen u veel wijsheid toe in het maken van keuzes!

Met vriendelijke groet,

Judith de Pagter, voorzitter Soester Zakenkring

Nieuwsoverzicht