Nieuws voor ondernemers


Woensdag 12 januari 2022

Nieuws voor ondernemers
Nr. 4 - Januari 2022

De impact van corona onder ondernemers is groot. Met de nieuwsbrief willen we je zo goed mogelijk informeren en ondersteunen.

We zetten de meest recente maatregelen op een rij en delen de lokale initiatieven in Soest. 

Bekijk onze website voor meer actueel nieuws: www.soest.nl/ondernemersloket.

Beste ondernemers,

We hoopten dat we na de lange lockdown van de vorige winter weer een beetje op adem konden komen. En rond de zomer zag dat er positief uit. Maar helaas zitten we nu weer in een nieuwe lockdown. En dat is heel zuur voor iedereen die zo graag hard aan de slag wil en perspectief mist. De burgemeesters van onze provincie hebben daarom gisteren in een gezamenlijke verklaring een noodkreet aan het kabinet gedaan, waarover jullie hieronder meer lezen.

Het afgelopen jaar zagen wij zoveel ondernemers die hun schouders eronder bleven zetten. Het was fijn een deel van jullie op het ondernemerscongres in oktober echt te ontmoeten en te spreken over wat 2021 met jullie gedaan heeft. Wij kunnen niet anders dan onze enorme bewondering voor jullie uitspreken. Wij hebben een diepe waardering voor jullie uithoudingsvermogen, flexibiliteit en positiviteit.
 
Voor het nieuwe jaar wensen wij jullie meer mogelijkheden en minder zorgen. Hopelijk kunnen we volgend jaar positief op 2022 terugkijken. En weet dat jullie met vragen of zorgen bij ons terecht kunnen. Laat het ons weten, zodat we kunnen kijken of we ergens bij kunnen helpen.
 
Wij wensen jullie een voorspoedig en gezond 2022.
 
Hartelijke groet,
namens het college van burgemeester en wethouders
Liesa van Aalst, wethouder Economie 

Burgemeesters roepen op tot meer steun of versoepeling voor ondernemers

De burgemeesters van onze provincie doen in een gezamenlijke verklaring een noodkreet aan het kabinet. Ze zeggen dat het water aan de lippen staat bij ondernemers in de zogenoemde niet-essentiële detailhandel. Voor hen is meer financiële steun nodig, vinden de burgemeesters. Óf 'een verantwoorde versoepeling van bestaande maatregelen'.
"Onder niet-essentiële detailhandel vallen bijvoorbeeld kledingwinkels, woonwinkels en tuincentra. Zij krijgen nauwelijks steun van het kabinet", zegt Sharon Dijksma. Zij is naast burgemeester van Utrecht ook voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, een samenwerkingsverband van alle Utrechtse gemeentes.
Dijksma zegt tegen RTV Utrecht dat veel ondernemers failliet (dreigen te) gaan. "Sommigen hebben hun hele pensioenspaarpot opgegeten en staan op rand van omvallen. Terwijl ze geen idee hebben wanneer ze weer open kunnen."

Aanvullingen op derde steunpakket corona

Vanwege de onzekerheid over de nieuwe virusvariant heeft het kabinet per 19 december 2021 een lockdown aangekondigd. Ondernemers hadden door de korte tijd tussen de aankondiging en de invoering van de lockdown weinig kans om hun bedrijfsvoering tijdig aan te passen. Daarom verruimt het kabinet het economisch steunpakket voor het vierde kwartaal van 2021 om werkenden en ondernemers extra ondersteuning en zekerheid te bieden.

Zo gaat het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven van 80% naar 90%. Ook komen ondernemers het vierde kwartaal in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten bij 20% omzetverlies in plaats van bij 30%. Voor de verruiming van het steunpakket trekt het kabinet 590 miljoen euro extra uit.

Corona-advies Kamer van Koophandel

Op de website van de Kamer van Koophandel staat veel informatie over wet- en regelgeving, maatregelen en een lijst met veel gestelde vragen door ondernemers. Het corona-adviesteam van de Kamer van Koophandel is bereikbaar voor advies over coronaregelingen op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 0800 2117.

Ondernemersloket 

Ook op de website van de gemeente Soest is veel informatie te vinden voor ondernemers met betrekking tot corona. Je vindt het bij het ondernemersloket. Neem gerust een kijkje en neem contact met ons op bij vragen.

Terugblik ondernemerscongres 2021 

Na een digitaal ondernemerscongres in 2020 ontmoetten ondernemers uit Soest en Soesterberg elkaar dit jaar weer live. Ruim 100 ondernemers kwamen bij elkaar. Het thema van dit jaar was ‘Stip op de horizon’ met natuurlijk een bijpassend en inspirerend programma. 

Het tafelgesprek onder leiding van Robert Meeder ging over arbeidskrapte en cybersecurity, twee actuele onderwerpen waar ook de zaal over mee kon praten.

Daarna werd de prijs voor de beste videopitch uitgereikt. Misteli Search won een cheque ter waarde van 500 euro om een professionele bedrijfsfilm te laten maken.

De Fountainheads sloten het programma af met een wervelende show vol nieuwe trends op de arbeidsmarkt. Daarna was er ruim gelegenheid om te netwerken. Het was goed elkaar weer te spreken en we bedanken iedereen die erbij was

Klik hier voor een kleine sfeerimpressie.

We danken alle deelnemers voor de leuke avond! 

Nieuwsoverzicht