Aart Bosman: ‘Een goed werkklimaat creëren en dit ondersteunen’


Dinsdag 14 december 2021

Nieuwe voorzitter Soestdijkse Grachten wil alle 300 ondernemingen van de Grachten bezoeken

Sinds een aantal weken is Aart Bosman (1962) de nieuwe voorzitter van Stichting De Soestdijkse Grachten. De Soester ondernemer is hiermee de opvolger van de eerder dit jaar overleden Loek de Rooij die op zijn beurt de voorzittershamer van Remco Dorrestijn overnam.

Vanaf 21ste ondernemer

Aart Bosman is geen onbekende in het zakelijke en sociale leven van Soest. De geboren Soester startte als 21-jarige zijn eigen bedrijf. Als zoon van Frans Bosman, van het elektrotechnische bedrijf, is het ondernemen hem met de paplepel ingegoten. Toch werd hij niet de automatische opvolger van zijn vader. ,,Ik startte in 1983 mijn eigen bedrijf. Maar niet in de elektra. Dat gepiel met draadjes vond ik helemaal niks. Mijn vader schakelde zijn bedrijfsleider Jan Harskamp in om mij aan het werk te houden. Jan regelde dat ik voor de PUEM boilers op moest hangen.”

Op geheel eigen wijze bouwde Aart aan een groot installatiebedrijf. Bosman Loodgieters, Klimaat Techniek Soest en Bosman Installatietechniek zijn belangrijke spelers op de markt geworden. Het bedrijf groeide naar bijna driehonderd medewerkers. In 1996 nam Aart alsnog het bedrijf van zijn vader over. ,,Met de overname konden we vanaf dat moment alle disciplines aanbieden.”

Vergroenen

In 2000 werd Bosman Bedrijven overgenomen door de Batenburg Groep. Na diverse reorganisaties en strijd met de aandeelhouders over het beleid, wilde Aart het bedrijf in 2007 weer in eigen handen hebben. Hij kocht de aandelen terug. In datzelfde jaar verhuisde Bosman Bedrijven van Soest naar Amersfoort. ,,We gingen weer bloeien als familiebedrijf door de oude waarde van mijn vader, waar ik mijn eigen draai aan gegeven heb. In 2017 heb ik het bedrijf verkocht aan het management. Het pand waar ze gehuisvest zijn is nog altijd in mijn eigendom, dat gaan we revitaliseren naar ABOG-businesscenter. Het pand gaan we sterk vergroenen, zeshonderd zonnepanelen en tien laadpalen voor elektrische auto’s.”

Voorzitter

In zijn vrije tijd is Aart actief als voorzitter van voetbalvereniging VVZ’49 en tot voor kort maakte hij furore als autocoureur. Daarnaast is Aart faunabeheerder bij Staatsbosbeheer, dat betekent dat hij er medeverantwoordelijk is om, op een gedeelte van de Veluwe, de dierenpopulatie op peil te houden.  Tussen al die activiteiten vond de kleurrijke Soester tijd en motivatie om de nieuwe voorzitter van de Soestdijkse Grachten te worden. 

Met een knipoog opent Aart het gesprek: ,,Waarom ik de nieuwe voorzitter ben geworden? Ha, ha, mischien, omdat ze niemand anders konden vinden. Vanuit de Soestdijkse Grachten zijn er overlegmomenten met de gemeente en vanuit mijn voorzitterschap van VVZ’49 heb ik die contacten ook. Op meerdere vlakken ben ik actief voor gemeenschap en dan werkt het voorzitterschap van de Grachten versterkend. Ik heb zelf voor mijn eigen bedrijf contacten in en om Soest. Als Grachtenvoorzitter kan ik die contacten gebruiken voor het verbreden en intensiveren van ons netwerk. Ik vind het mooi om zo wat te betekenen voor de ondernemers van de Soestdijkse Grachten.”

Bewondering
 

De afgelopen weken heeft Aart al volop kunnen snuffelen in de ‘keuken’ van de Grachten. ,,Ik heb de laatste weken al wat vergaderingen meegemaakt. Samen met Bas de Haas overleg gehad met politie, gemeente en beveiligingsbedrijf Securitas. Ik heb er bewondering voor hoe goed alles is geregeld en hoe ze de organisatie ‘in de klauwen’ hebben. Vergeleken met een jaar of tien geleden is het aardig rustig. Of ik nu in een gespreid bedje kom? Zeker niet. De huidige situatie moet je altijd bij blijven houden. Bas zit elke maand in een meeting en dat is niet voor niks. Voorbeeldje: omdat er aandacht besteed wordt aan beveiliging en omdat Securitas rapportage moet doen zie je teruggang in de excessen. Ons doel is om een goed werkklimaat voor de ondernemers te creëren én dit te blijven onderhouden.”

Zichtbaarheid vergroten en ledenwerving

Aart wil de eerste honderd dagen van zijn voorzitterschap gebruiken om in te lezen, vergaderingen te bezoeken en daarna volop aan de slag te gaan.  ,,Ik ga, samen met Bas, de bedrijven bezoeken. We hebben driehonderd bedrijven in het industriegebied, daarvan zijn er een honderd-plus lid van de Grachten. Ons streven is om twee tot drie bedrijven per week te bezoeken, zowel leden als niet-leden. Zo kunnen we in twee jaar alle bedrijven bezoeken. Dat verbetert onze zichtbaarheid maar zo kunnen we ook horen wat er voor specifieke problemen bij bepaalde bedrijven leven. Dit gaat zowel mij als Bas zeeën van tijd kosten. Maar toch gaan we het doen. We zien het ook als ledenwerving, de ondernemers moeten weten wie de bestuurders van de Grachten zijn. Ik pak weer het voorbeeld van de beveiliging. Met het huidig aantal leden kan Securitas twee rondes per etmaal maken. Bij meer leden worden dat drie rondes. Dat vergroot de veiligheid. Zo kunnen we meer betekenen voor de leden en de potentiële leden.”

Energietransitie

Een belangrijk dossier voor de komende jaren is de energietransitie. Aart ziet zijn rol als ondersteunend. ,,Door de bewegingen die ik voor mijn eigen bedrijf heb gedaan zie ik mijzelf als ervaringsdeskundige. Zo kan ik makkelijker praten met iemand die ook met de groene slag bezig is. Ik heb positieve ervaringen, maar ken ook de negatieve ervaringen, of liever gezegd de uitdagingen die de energietransitie meebrengt. Bas de Haas heeft de voortrekkersrol in dit dossier, als voorzitter ben ik ondersteunend. Ondernemers/bedrijven die nu al hulp nodig hebben mogen een e-mail kunnen sturen naar info@aartbosman.nl. Dan komen zij als eerste aan de beurt bij een van onze bezoekjes. Ik heb er zin in!”

Tekst en beeld: Peter Beijer

Nieuwsoverzicht