Kennisoverdracht voor starters met Startup Mentor


Donderdag 18 november 2021

Kennisoverdracht uit maatschappelijke betrokkenheid. Dat is kort samengevat de voedingsbodem voor Startup Mentor, een project van drie Roytaryclubs en twee Lionsclubs uit Soest en Baarn. Ze begeleiden startende ondernemers, van idee tot financiering.

Willem Jongbloed en Will van der Boor zijn mede-initiatiefnemers van het plan. Zij worden dagelijks geïnspireerd door nieuwe ideeën van ondernemers. Van jonge IT’er met een baanbrekend plan tot de ervaren docent die op innovatieve wijze zijn werkterrein buiten de schoolmuren wil verbreden. Vanuit hun enthousiasme zijn Jongbloed (Rotary Soestdijk) en Van der Boor (Rotary Soest Baarn) samen met zeven anderen met plezier begonnen aan Startup Mentor, een project voor startende ondernemers uit Soest en Baarn.

Tijdens het professionele intake gesprek wordt vooral het plan of het idee onder de loep genomen. ,,Een achtste paperclip zal de markt niet halen”, zegt Jongbloed. ,,Wat is je toegevoegde waarde, wat maakt je product uniek? Is er een markt voor? Kunnen deze vragen niet goed beantwoord worden, dan houden we je een spiegel voor en gaan we daarover in gesprek. Is het antwoord ja, dan kijken we wat de kosten en de opbrengsten zijn.”

Netwerk
Na het intake gesprek wordt een verslag gemaakt, dat de negen mentors met elkaar bespreken. Elke mentor heeft geheimhoudingsplicht over de ideeën en plannen. Na het overleg begint al dan niet het begeleidingstraject. ,,We vertellen de ondernemers niet wat ze moeten doen, maar adviseren ze en stellen ze vragen. Mocht daar aanleiding voor zijn, dan kijken we of we iemand in ons netwerk hebben die in de betreffende branche zit.”

Dat zal bijna altijd het geval zijn. Alle kennis die nodig is bij het opstarten van een bedrijf is te vinden bij een of meer Rotarians en Lions. De leden van deze vijf clubs uit Soest en Baarn bestrijken het volledige palet van de zakenwereld.

Topsport
Afhankelijk van de tijd die een potentieel ondernemer kan investeren duurt het traject zes tot negen maanden. Van der Boor en Jongbloed waarschuwen bij voorbaat voor te veel optimisme. Ongeveer tien procent wordt succesvol, nog eens zo’n percentage zal het ook nog wel redden. ,,Maar er zijn weinig startups die doorbreken. Daarom ook is het zo belangrijk om alles goed doordacht op orde te hebben. Het is topsport”, vullen Jongbloed en Van der Boor elkaar aan. Het idee dat je snel rijk kan worden door als zzp’er aan de slag te gaan, is een misvatting, benadrukkende twee mentors.

De begeleiding gaat door tot het moment dat er financiers moeten worden gevonden voor de uitvoering van het plan. Volgens Van der Boor wordt er altijd nog één belangrijk advies meegegeven: ,,Kijk uit met de verkoop van je aandelen, verkoop niet te snel te veel.”

Pilots 
Op nationaal niveau is Prins Constantijn ambassadeur van startups. Via zijn contacten met Stan Uyland werd het plan uitgevouwen om in Soest en Baarn startende ondernemers te gaan begeleiden. ,,We houden als Rotaryclubs en Lions goede doelen acties. Maar we hebben ook zoveel kennis in huis, dat we die willen delen, uit maatschappelijke betrokkenheid.”

Na ruim tien pilots zijn de ervaringen dusdanig positief dat het project een structureel karakter lijkt te krijgen. Nu de coronaversoepelingen zich opstapelen, lijkt dit moment de mentors ideaal om het project aan de grote klok te hangen. Op de site van de Rotaryclubs en de Lions is informatie te vinden, aan een speciale Startup Mentor site wordt achter de schermen gewerkt. De pilots in Soest en Baarn worden geëvalueerd. ,,Als het slaagt, dan wordt het landelijk uitgerold. Prins Constantijn volgt dat nauwlettend.”

Inspirerend
,,Mensen die met nieuwe ideeën komen, vind ik inspirerend”, klinkt het bijna in een duet van de mentors Will van der Boor en Willem Jongbloed. Ze hebben in verschillende hoedanigheden startups begeleid. Van der Boor vooral in de chemische industrie, waarin meer dan 25 jaar werkzaam was op marketing en sales, onder meer bij AkzoNobel. Aansluitend was hij actief in technologische startups en industriële MKB-bedrijven met groeipotentieel.


Will van der Boor (links) en Willem Jongbloed raken nog steeds geïnspireerd door nieuwe ideeën van ondernemers.

Jongbloed werkte in de uitgeverswereld en zowel de medische als de koffiebranche en was eigenaar van verschillende bedrijven, waaronder Koninklijke Olland (koffie) en een bedrijf dat hoog opgeleide interim-medewerkers plaatst.
Van der Boor: ,,We merken wel dat er voor veel mensen een drempel is om naar ons toe te komen. Wij zeggen: kom, schroom niet en vraag. Wij geven de ondersteuning graag.”

Foto en tekst: Johan van Beek - Soester Courant

Meer info: https://startup-mentor.nl/

Foto boven:  Mede-initiator Stan Uyland benaderde startup-ambassadeur Prins Constantijn om de mogelijkheden van een samenwerking te verkennen. De prins liet de leden van Rotary Soest-Baarn, Baarn-Soest en Soestdijk weten de verkennende activiteiten te ondersteunen.

Nieuwsoverzicht