Brandweer Soest zoekt vrijwilligers bij werkgevers in Soest. Wat betekent dit voor een werkgever?


Donderdag 02 september 2021

Wat vraagt u van mij als werkgever?

Brandweer Soest vraagt aan u als werkgever of u uw medewerker toestemming wilt geven om:

  1. Op te komen al hij/zij wordt gealarmeerd;
  2. Deel te nemen aan oefeningen.

Uiteraard moeten er tussen u en uw werknemer hierover afspraken worden gemaakt. Want u bepaalt natuurlijk zelf of u toestemming geeft of niet. Als brandweer willen we hier graag ondersteunen en bemiddelen. Wij hopen op uw hulp en medewerking bij het beschikbaar stellen van werknemers voor de vrijwillige brandweer. Samen met u willen we werken aan een Veilig Soest/Soesterberg.

Wat houdt het werk van een vrijwilliger in?

Het werk van een brandweervrijwilliger is zeer gevarieerd. Natuurlijk is de brandweer er om branden te blussen. Maar de brandweer doet veel meer. Daarbij gaat het bijvoorbeeld het bevrijden van mensen bij verkeersongevallen, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen, reddingen op hoogte of het redden van dieren in nood. Naast de basis brandweertaken kan een vrijwilliger ook een specialistische taak hebben, zoals chauffeur, pompbediende, het bedienen van een redvoertuig of hoogwerker. Brandweervrijwilligers zijn beschikbaar als er zich calamiteiten voordoen overdag, ’s nachts, op werkdagen en ook in de weekenden. Een vrijwilliger bij de brandweer doet exact hetzelfde werk als een beroeps collega.

Wat is mijn voordeel om een brandweervrijwilliger in dienst te hebben?

Een brandweervrijwilliger in uw bedrijf zorgt ervoor dat u een goed opgeleide en geoefende medewerker in dienst heeft die binnen uw bedrijf extra ogen en oren beidt op het gebied van (brand) veiligheid. Een brandweervrijwilliger is opgeleid tot het levensreddend handelen, ontruimen en het uitvoeren van brandbestrijding. Een brandweervrijwilliger hoeft u niet meer op te leiden tot BHV’er. VRU verstrekt een BHV pas aan de medewerker. Deze pas wordt elk jaar vernieuwd.

Is een vrijwilliger verzekerd voor het brandweervak?

Ja, een vrijwilliger is verzekerd voor de repressieve werkzaamheden die hij of zij bij de brandweer uitvoert (oefenen, uitruk, aanrijden). De verzekering van een vrijwilliger is vastgesteld in de rechtspositieregeling. U hoeft als werkgever zelf geen verzekering in te schakelen. De brandweer besteedt veel zorg aan veiligheid. Brandweermedewerkers worden medisch gekeurd, goed opgeleid en wekelijks getraind.

Als een brandweervrijwilliger extra moet oefenen of een opleiding moet volgen, hoe gaat dat dan in zijn werk?

Elk korps heeft een vaste oefenavond. Soms wordt een opleiding ook overdag of op zaterdag gegeven. Daarnaast kan het voorkomen dat er een oefenweek plaatsvindt. Wij verwachten van uw werknemer dat hij of zij in ieder geval altijd tijdig aankondigt wanneer er een dergelijke opleiding of training op de planning staat.

Hoe lang zijn vrijwilligers weg bij een uitruk?

Dat is niet te voorspellen en hangt van de calamiteit af, maar gemiddeld is de brandweer ongeveer 45 minuten weg, inclusief reistijd.

Kijk ook op www.brandweersoest.nl

Nieuwsoverzicht