Lex Bergers: 'Ondernemen moet met passie'


Donderdag 12 augustus 2021

Lex Bergers is sinds kort lid van de Soester Zakenkring. De Soester heeft een bewogen carrière achter de rug en was werkzaam in onder meer de Verenigde Staten. Tegenwoordig richt Lex zich op het nostalgische leven van weleer in Soest. In onderstaande monoloog stelt hij zich voor.

,,Mijn vader heeft zijn hele leven bij de Spoorwegen gewerkt, onder andere op de drie Soester stations. Hij heeft er altijd met heel veel plezier gewerkt. Als 57-jarige ging hij met de VUT. Er reed op zijn laatste dag bij de NS een speciale Bergers Express tussen Baarn en ‘zijn’ station Hilversum. Ik was daar toen enorm trots op. Daarna kon hij zich nog 33 jaar volledig richten op zijn grote passie: postzegels. Een mooi, overzichtelijk bestaan. De appel valt in dit geval wél ver van de boom, want mijn werkzame leven is regelmatig aan verandering onderhevig geweest. Wat ik met mijn vader zonder meer wel deel is het plezier dat we allebei hebben gehad in wat we deden.

Na mijn studie Psychologie werd ik onderzoeker aan de Universiteit Twente, gevolgd door diverse pioniersbanen in het ontwikkelen van educatieve software. Uiteindelijk belandde ik als management consultant bij het Amerikaanse consultancybureau Accenture. Dat bracht mij en mijn gezin naar Chicago, waar we in de jaren negentig een tijdje hebben gewoond. Dat was een geweldige ervaring. De dagboeken uit die tijd zijn bewaard gebleven, dus misschien schrijf ik er nog eens een boek over.

De Partners van Accenture vonden dat ik voor hen heel veel geld zou kunnen verdienen als managementcoach bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. Ik was tenslotte toch Psycholoog? Dat betekende wel dat ik elke week van de halve zondagavond tot en met de halve vrijdagavond in de Belgische hoofdstad zat, terwijl thuis drie kinderen opgroeiden zonder hun vader. Daar kreeg ik grote moeite mee, ook al werd ik voor het werk buitengewoon goed betaald. Geld is echter niet alles. Ik besloot dat ik iets anders moest gaan zoeken, zodat ik een gewoon huiselijk leven zou kunnen leiden.

Via een vroegere relatie kon ik al snel als adjunct-directeur, later als directeur, gaan werken bij een opleidingsinstituut in de grafimedia branche. Daar heb ik heel veel geleerd. Ik reisde in de eerste jaren het hele land door, want overal wilde men wel een opleidingsadvies, een coachingstraject of een opleiding. Groot voordeel: ik was ’s avonds gewoon thuis. Deze baan bracht met zich mee dat ik uit Twente verhuisde naar Soest, de plaats waar ik in de jaren ’60 en ’70 getogen ben.

Het waren nog de goede tijden in deze sector, zo rond het jaar 2000 begon helaas de aftakeling. Internet nam veel drukwerk weg, dat had op den duur desastreuze gevolgen voor de branche, met veel ontslagen en faillissementen. Van de 3500 grafische bedrijven in het jaar 2000 zouden er nauwelijks 700 (slechts 20%!) overblijven in 2021.

Diverse factoren speelden mee toen ik in 2009 besloot voor mezelf te beginnen. Ik moest snel een andere markt zien te vinden en ik wilde ook wel weer eens wat anders. De crisis bleef echter langer aanhouden dan iedereen verwachtte. Dat maakte het ook lastiger om in andere sectoren mijn diensten als trainer-opleider-coach-adviseur te verkopen.
Enkele moeilijke jaren volgden. Ik zat echter niet stil. Ik sloot me aan bij Stan Uyland met zijn project ‘Soester Maatjes’, later ReconnAct Maatjesprojecten, en ik verzorgde samen met Judith de Pagter trainingen in social media. Zo heb ik in 2011 voor de Soester Zakenkring een lezing over social media gegeven (zie foto's).

Met Pauline Maring begon ik de Facebook Pagina ‘Geheim van Soest’, dat binnen no time heel populair werd met bijna 4000 likes. Deze pagina was de eerste die over het heden en verleden van Soest ging, dat sprak enorm veel mensen aan. Later kregen we navolgers, prima.  

Een van de onderwerpen van de Facebook Pagina ‘Geheim van Soest’ betrof het Soester Natuurbad. De berichten die we daarover plaatsten bleken een explosie aan reacties op te leveren. Op één bericht kwamen er meer dan 2000! Ik vond dat we hier een boek over moesten maken. Dat zou enkele jaren later (2018) daadwerkelijk gebeuren, nadat ik Peter Beijer was tegengekomen. Op bijgaande foto ziet u Peter, onze vormgeefster Erica Heykoop en ondergetekende op de plek waar vroeger het Soester Natuurbad was.

Peter en ik besloten samen te gaan werken en een uitgeverij op te richten. Sindsdien schrijven we samen boeken over het leven in Soest in een tijd toen we nog jong waren, vol foto’s en persoonlijke ervaringen van Soesters. In 2020 verscheen ons boek over Soester Iconische Bedrijven dat door de Soester Zakenkring in het kerstpakket voor haar leden werd opgenomen. We vonden het leuk om de blogs van Bas Romein over de coronaperiode te bundelen (2020) en we zijn erg trots op het boek met schilderijen van de Soester kunstenaar Peter van Oostzanen, dat onlangs verscheen. Dit jaar verschijnt het tweede deel over de Soester Iconische Bedrijven.

Wat mij inspireert is de werkomgeving waar ik één à twee dagen in de week actief ben. In het pand van Reto Internetburo van Remco de Hiep werk ik samen met een aantal Soester zzp'ers. Fotograaf Jan Frommink, vormgeefster/illustrator Erica Heykoop en compagnon Peter Beijer werken in de 'Reto Valley'. Een leuke werkplek waar het bovendien fijn afspreken is. 

Mijn vader vond zijn passie in treinen en postzegels, ik vond mijn passie in boeken maken en mensen verder brengen in hun leven. Zonder passie kun je niet.  

Nieuwsoverzicht