Ondernemers gevraagd voor carpoolplaatsen


Maandag 02 augustus 2021

Een aantrekkelijke, veilige en schone carpoolplaats helpt mee om het carpoolen te bevorderen en daarmee het aantal auto's op de wegen in de provincie te verminderen. Dit draagt bij aan een betere doorstroming en een schonere lucht.

Op de carpoolplaatsen Eembrugge, Baarn, Vinkeveen, Breukelen, Maarssen en Cothen is een verkooppunt te vergeven. In een Biedboek  externe linkstaan de aanbiedingen en de voorwaarden omschreven. Het gaat om een openbare en transparante procedure, waarbij iedereen die voldoet aan de in het Biedboek gestelde eisen en verplichtingen, een gelijke kans heeft om een gebruiksovereenkomst en vergunning te verkrijgen voor één van de carpoolplaatsen. Ondernemers kunnen tot uiterlijk 8 oktober 2021 op de aanbieding inschrijven.

Aanleiding en doel

Er bestaat een zekere angst om de eigen auto onbeheerd achter te laten op een afgelegen carpoolplaats. Als er daarbij ook sprake is van vervuiling (zwerfvuil) versterkt dit de indruk dat het op de locatie aan sociale controle en toezicht ontbreekt en de kans op auto-inbraken groter is. De proef met de verkooppunten op de carpoolplaatsen in Bunschoten en IJsselstein, laat zien dat permanent toezicht en schoonhouden ertoe leiden dat de terreinen er verzorgder uitzien en dat tijdens de aanwezigheid van de exploitant diefstal en autokraken niet (meer) voorkomen. Daarnaast vergroot de aanwezigheid en de promotie van een verkooppunt de bekendheid van de carpoolplaats. Als meer mensen gaan carpoolen, draagt dit bij aan een betere doorstroming, CO2-reductie en minder uitstoot.

Uitbreiding

De carpoolplaatsen Baarn en Eembrugge zullen in 2021/2022 worden uitgebreid. Carpoolplaats Baarn gaat van 55 naar 80 plekken en Eembrugge van 30 naar 45 plekken. Hier zullen ook laadpalen voor elektrische auto's worden geplaatst. Daarnaast loopt er een onderzoek naar de haalbaarheid van het plaatsen van zonnepanelen op de carpoolplaatsen Vinkeveen en Baarn. Mogelijk zullen dan in de toekomst ook op andere carpoolplaatsen luifels met zonnepanelen boven de parkeerplaatsen worden geplaatst. Zo worden carpoolplaatsen extra aantrekkelijk en toekomstbestendig.

Nieuwsoverzicht