Jasper Steffens van ThunderMinds: ‘Geld op plek 2, de mensen staan op nummer 1”


Donderdag 03 juni 2021

Jasper Steffens is de eigenaar en oprichter van ThunderMinds. Zijn bedrijf is, zoals hij het zelf omschrijft op zijn website: ,,Een ambitieus clubhuis van dwarsdenkers met een unieke combinatie van innovatie, executive search en personal branding.”

ThunderMinds helpt ondernemingen onder meer met het,, vinden, binden en boeien van personeel” en gaat graag de bijbehorende uitdagingen aan. Zo stelt Jasper: ,,Hoe kan je in deze regio technisch talent aan bedrijven binden? Mijn antwoord: Lokaal beter samenwerken!” We komen er zo op terug. Eerst een kennismaking.

Parklaan

We hebben ons gesprek met Jasper in zijn kantoor in het bedrijvencomplex tussen de Parklaan en de Nieuweweg. Voor Jasper is zijn werkplek op bijna persoonlijke historische bodem gebouwd. ,,Ik ben in 1965 geboren in Soest. Mijn ouderlijk huis stond aan de Parklaan en ik ben maar 2 huizen in dezelfde straat opgeschoven. De inmiddels afgebroken schuur op ons perceel was vroeger het theorielokaal van rijschool Batenburg.

Olyslager

Jasper ging studeren en kwam bij toeval in autobranche terecht. ,,Ik wilde na het Baarns Lyceum iets met hoofd, hart en handen dus wilde ik eigenlijk tandheelkunde studeren, maar ik werd uitgeloot. Ik heb toen gekozen voor Instituut voor Autobranche & Management in Driebergen, een managementopleiding voor de auto- en watersportbranche. In 1985 mocht ik stagelopen bij Gerard Bosboom en Ludy Jacobs van Autobedrijf Bosboom. Het is bijzonder dat ik nu mijn kantoor mag huren van de man waar mijn carrière ooit begon. Ik zag in de autoverkoop te weinig duurzame geestelijke uitdaging en heb vervolgens bijna twaalf jaar bij de Soester ondernemer autotechnisch bureau Piet Olyslager gewerkt. In de beginperiode aan de Vredehofstraat nummer 13. Een geweldige tijd was dat. Op vrijdagmiddag staken de obers van Café Soestdijk de straat over met een blad bier voor onze vrijdagmiddagborrel. De mooiste auto’s ter wereld zijn ooit ontworpen op het tekenbord van Piet Olyslager of van de mensen die hun carrière bij Olyslager zijn begonnen, zoals Harm Lagaaij (chef designafdeling Porsche AG). De tekening in kalk bij het pand van voorheen Taxi Klomp aan de Koninginnelaan is ook door Piet Olyslager gemaakt. Dat weet bijna niemand.”

Levensreis

De ervaring in de automotive sector zorgden voor een aangename en leerzame levensreis. Jasper was onder meer eindverantwoordelijk voor alle beurstitels op autogebied bij Amsterdam RAI, zoals de Auto RAI.
,,Bedrijfsauto-RAI, Kampeer & Caravan-RAI, en de marketing communicatie. Prachtig om meegemaakt te hebben.”
Hij werkte bij een ERP-leverancier in de automotive.
,,Ik deed daar alles rond efficiency van bedrijfsprocessen en financiën te maken heeft van importeurs tot grote dealerholdings.”
Jasper was vervolgens de opvolger van Marianne Zwagerman bij de Telegraaf Media Groep als eindverantwoordelijke voor alle auto-activiteiten van TMG (Autovisie, AutoTelegraaf, Speurders.nl). In 2008 werd hij ondernemer toen hij als aandeelhouder instapte bij A2SP, een partij die op commerciële basis RDW-diensten exploiteerde.
,,Wij leverden data en services voor het lezen en schrijven op kentekenregister. Dat was leuk, totdat de overheid zelf onze belangrijkste concurrent werd. Toen heb ik mijn aandelen aan de oprichter terugverkocht.”

Het was eind 2016 en Jasper startte ThunderMinds. ,,Ik ging innovatieprojecten doen voor bijvoorbeeld Directie van BOVAG en investeerders in food & retail en kreeg steeds meer mijn vaste opdrachtgevers.”

Keerpunt

Een jaar later overleed de vader van Jasper. Voor hem een keerpunt in zijn leven.
,,Op dat moment ging ik mij afvragen wat ik verder wilde met mijn arbeidzame leven, door nog scherpere keuzes te maken. De dood van één van je ouders drukt je met de neus op de feiten met betrekking tot vergankelijkheid. Je krijgt daardoor ‘haast in je hoofd’ om nog meer uit het leven te willen halen. Ik kwam in opnieuw in gesprek met Jan Geurts (één van de beste headhunters van Nederland en oprichter van Maes & Lunau) die reageerde op een LinkedIn-bericht van mij over een ander onderwerp. Hij nodigde mij uit voor koffie in Enschede. Prima gesprekken over het begeleiden van topmensen en levensbeschouwelijke zaken. Dat alles met vrij uitzicht op de koeien. Jan zag in dat ik het talent in mij had om de menskant op een andere manier te koppelen aan innovatie. ‘Je lijkt in heel veel dingen op mij, dus dat moet jij ook gaan doen’ vertelde hij mij.”

ThunderMinds is de afgelopen twee jaar fors gegroeid met twee proposities en aansprekende opdrachtgevers wereldwijd. Een argeloze wandelaar kan Jasper tegenkomen als hij met kandidaten voor een in te vullen positie een rondje om de Windhond wandelt of de omgeving van de Korte Duinen verkent.
,,De Soester Duinen en de Eng bieden prachtige decors om diepe gesprekken te voeren. Ik loop er twintig uur in de week. Ik begeleid vanuit mijn propositie De Directeurenwinkel momenteel ruim 250 topmensen, meestal tussen de 45 en 55 jaar als ze vastlopen in hun zoektocht. Mijn kandidaten en opdrachtgevers zijn primair mijn wederverkopers, omdat Nederland wel klaar is met de traditionele bureaus en CV-schuivers. Hun ervaringen staan ongefilterd op de site. ThunderMinds helpt ook DGA’s met het invullen van extreem lastige posities. Het geld staat op de tweede plek, het gaat om de mensen, die staan weer op nummer 1. Opdrachtgevers betalen mij wat zij de verbinding waard vinden. Dat durft niemand.”

Zoektocht

Hoewel Jasper geboren en getogen is in Soest is hij (nog) geen bekend gezicht in ondernemend Soest. Wellicht dat zijn lidmaatschap van de Soester Zakenkring daar verandering in brengt.
,,John Oostveen (Secretaris Soester Zakenkring) is een zakenrelatie van mij en hij verlokte mij om lid te worden. Ook lokaal kan ik vast wel ergens waarde toevoegen rond het vinden, binden en boeien van talent. Er is veel behoefte aan technisch personeel. Je kunt meer bereiken door samen te werken in de zoektocht naar technisch talent. Daar zou de Soester Zakenkring een rol in kunnen spelen.”

Tekst en interview: Peter Beijer
www.woordvaardig.nl

Nieuwsoverzicht