Zwerfvuil is een zaak voor ons allemaal


Dinsdag 13 april 2021

Onlangs hebben Henk van Asch en Bas de Haas namens BMO Soest gesproken met Rob Kleinegris van Stichting VaNG (Van Afval naar Grondstof). Onderwerp: bestrijding van zwerfvuil. 

Stichting VaNG
Rob Kleinegris is de initiatiefnemer en bestuurslid van deze stichting die zich onder meer inzet voor een schone leefomgeving en afvalvrije scholen. Stichting VAnG is in 2014 opgericht vanauit het Wijkbeheerteam Overhees. Namens de stichting gaan geregeld senioren hun eigen wijk in. Gekleed in hesje en gewapend met een mechanische grijparm (streetmaster) en een vuilniszak maken zij hun eigen omgeving schoon en verwijderen zij zwerfafval. Het gevolg is een schoner Soest. Het initiatief wordt omarmd door ouderenbond PCOB en de gemeente Soest. De Streetmastergroep doet mee aan landelijke acties zoals Actie Zomerschoon en Keep It Clean Day.

Zwerfvuil op bedrijventerrein
De omgeving van ons bedrijventerrein wordt dagelijks ontsierd door zwerfvuil. De gedachte dat dit een probleem van 'de gemeente' is, of dat 'jongeren dit laten slingeren' is ons inziens te gemakkelijk. Wat wij willen is een schone omgeving die positieve gevolgen heeft voor de (schone) bedrijfsvoering. Een schoon bedrijventerrein is als een welkom visitekaartje. Daarnaast is het wellicht de moeite waard om bij uw eigen bedrijfsvoering te checken hoe u uw afval kunt scheiden. Met behulp van bijvoorbeeld Korlaar Recycling kunt u al een heel eind komen. Meer gescheiden afval betekent ook minder restafval en dus minder kosten.

Een 'streetmasterset' biedt een oplossing voor zwerfvuil
De Stichting VAnG heeft aangeboden om een streetmasterset in bruikleen te verstrekken aan leden van en bedrijven gevestigd op ons bedrijventerrein. In het pakket zitten een mechanische grijparm, een vuilniszak, handschoenen en een hesje. Daarnaast adviseert de stichting om een speciale afvalbak aan te schaffen om afval te scheiden.

In de toekomst zullen uit de samenwerking met Stichting VAnG meer acties voortvloeien. Wij houden u op de hoogte. 

Neem contact op met Bas de Haas bas@bmosoest.nl of 06 53843794 of rechtstreeks met Rob Kleinegris Rob.Kleinegris@afvalvrijescholen.nl 06 16094919

Overigens: U bent verplicht om de omgeving rondom uw bedrijf schoon te houden. Dat geldt voor (zwerf)afval dat bij uw bedrijf vandaan komt. Zoals etensresten, verpakkingen en sport- of spelmaterialen. Meer info:
Zwerfvuil

 

Nieuwsoverzicht