Nieuws KvK CORONALOKET


Dinsdag 23 maart 2021

Inhoudsopgave
• Inleiding
• Vragen en antwoorden KVK CoronaLoket
• Feiten en cijfers
• Goede zaken
• Uitgelicht
• Handige links
• Bijlage: Provinciale en regionale initiatieven


Inleiding
Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, geeft KVK samen met partners invulling aan het CoronaLoket voor ondernemers. Dit loket is bedoeld voor vragen over de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven en ondernemers. Het loket is te bereiken via www.kvk.nl/corona en 0800 2117. Het KVK CoronaLoket is telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur voor ondernemersvragen.


Vragen en antwoorden KVK CoronaLoket
Corona regels voor de agrarische sector?

Ik heb een bioboerderij waar vrijwilligers werken, merendeel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Mag ik deze mensen gewoon laten werken op het land? Of geldt hiervoor ook de groepsgrootte van twee personen buiten? Antwoord: Voor beroep, bedrijf en vereniging is een uitzondering voor de groepsgrootte van twee. Je moet je natuurlijk wel houden aan het Coronaprotocol voor de agrarische sectoren | Stigas


Hoe moet ik de Corona-subsidies nu aangeven in de jaaraangifte inkomstenbelasting?
Welke subsidies zijn beschouwd als ‘inkomsten’ of omzet, en welke niet? Ik moet binnenkort aangifte inkomstenbelasting doen, en wil me alvast oriënteren.
Antwoord: De RVO-subsidie Tegemoetkoming Vaste Lasten telt mee als omzet voor het bedrijf. De TOZO-inkomensondersteuning van gemeente is een bijzondere vorm van bijstand, en telt mee als persoonlijk inkomen. De NOW-subsidie voor loonkosten telt niet mee als omzet voor het bedrijf. Overzicht met corona-gerelateerde belastingregels vind je in Uw aangifte inkomstenbelasting 2020 en de coronamaatregelen (belastingdienst.nl)


Vergadercentra, conferentieoorden, hotel met zalen, gesloten of toch niet?
Cateraar en partycentrum krijgt telefoontje van een hotelketen of ze bij een hotelvestiging een vergadering willen verzorgen met catering. Het eigen partycenter is gesloten en hij vraagt zich af of het hotel wel open mag zijn voor vergaderaccommodatie?
Antwoord: Voor zalencentra en feestlocaties (binnen én buiten) gelden dezelfde regels als voor de horeca. Deze zijn dus gesloten. Eet- en drinkgelegenheden en roomservice in hotels zijn gesloten voor hotelgasten. Binnen mogen maximaal 30 personen in 1 ruimte aanwezig zijn, mits hierbij voldoende afstand(1,5 meter) kan worden gehouden. Gezondheidscheck en reserveren(voor max. 2 personen) zijn verplicht. Algemene coronaregels en groepsvorming.


Veel gestelde vragen over corona
Dagelijks bellen ondernemers het KVK Coronaloket met vragen over o.a. regelingen, maatregelen en financieringsmogelijkheden. De belangrijkste vragen en antwoorden staan in dit overzicht

lees het complete document: https://static.reto.media/zakelijksoestnl/upload-2021/kvk_coronaloket_nieuwsbrief_23mrt21_def.pdf

Nieuwsoverzicht