Nieuws KvK CORONALOKET


Dinsdag 16 februari 2021

Inhoudsopgave
• Inleiding
• Vragen en antwoorden KVK CoronaLoket
• Feiten en cijfers
• Goede zaken
• Uitgelicht
• Handige links
• Bijlage: Provinciale en regionale initiatieven


Inleiding
Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, geeft KVK samen met partners invulling aan het CoronaLoket voor ondernemers. Dit loket is bedoeld voor vragen over de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven en ondernemers. Het loket is te bereiken via www.kvk.nl/corona en 0800 2117. Het KVK CoronaLoket is telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur voor ondernemersvragen.


Vragen en antwoorden KVK CoronaLoket
Mag ik een negatieve coronatest eisen?
Ik wil een zzp-er als onderaannemer inhuren voor mijn klus. Mag ik een negatieve coronatest eisen van die persoon die ik in wil huren, of van mijn eigen werknemer?
Antwoord: Nee, je mag niet eisen van een werknemer of opdrachtnemer dat hij/zij zich laat testen, en deze uitslag met jou zal delen. Iemands testuitslag is een medisch persoonsgegeven. Naast de privacy bezwaren is het nut van zo’n Covid-19-vrij verklaring beperkt. Een dag later kan de situatie anders zijn. De regels voor veilig werken in Corona-tijd: Werken in Nederland | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl


Telt omzetbonus mee bij TVL-referentieomzet?
Ik heb een horecabedrijf. In 2019 kreeg ik een mooie omzetbonus van de brouwerij als beloning voor extra gemaakte omzet. Kan ik deze bonus meerekenen bij het bepalen van de referentieomzet?
Antwoord: De Tegemoetkoming Vaste Lasten(TVL) gaat uit van de omzet, zoals bekend in de aangiftes omzetbelasting. De omzetbonus van de brouwerij valt onder bedrijfsinkomsten en telt mee als referentie-omzet over 2019. Informatie van RvO over Berekening Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) | RVO.nl | Rijksdienst


Wat moet ik doen als ik in 2020 urencriterium fulltime ondernemen door corona niet haal?

Door corona haal ik in 2020 niet de urennorm van tenminste 1225 uur. Kan ik nu geen gebruik maken van belastingvoordeel zoals zelfstandigenaftrek?
Antwoord: inkomstenbelasting. Heb je vanwege de coronacrisis het uren-criterium zelfstandigenaftrek niet gehaald? Voor de periodes van 1 maart tot 1 oktober 2020 en van 1 januari tot 1 juli 2021 mag je er automatisch vanuit gaan dat je 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Dit is een van de belastingmaatregelen in coronatijd.


Vanaf 15 februari nieuwe aanvraagperiode:
Op 15 februari is de nieuwe aanvraagperiode gestart voor de corona-subsidies Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid(NOW) van UWV en de Tegemoetkoming Vaste Lasten(TVL) van RVO. Dagelijks bellen ondernemers het KVK Coronaloket, verschillende vragen en antwoorden staan in dit overzicht.

det document is te downloaden: https://static.reto.media/zakelijksoestnl/upload-2021/kvk_coronaloket_nieuwsbrief_16feb21_def.pdf

Nieuwsoverzicht