Nieuws KvK CORONALOKET


Maandag 07 december 2020

Inhoudsopgave
• Inleiding
• Vragen en antwoorden KVK CoronaLoket
• Feiten en cijfers
•  Goede zaken
• Uitgelicht
• Handige links
• Bijlage: Provinciale en regionale initiatieven

 

Inleiding
Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, geeft KVK samen met partners invulling aan het CoronaLoket voor ondernemers. Dit loket is bedoeld voor vragen over de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven en ondernemers. Het loket is te bereiken via www.kvk.nl/corona en 0800 2117. Het KVK CoronaLoket is telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur voor ondernemersvragen.

 

Vragen en antwoorden KVK CoronaLoket

Moet ik ingrijpen als iemand in mijn winkel geen mondkapje draagt?
Wij hebben een fietsenwinkel. Wat als iemand de winkel in loopt zonder mondkapje. Wie moet er dan ingrijpen? Antwoord: Het dragen van een mondkapje is verplicht, tenzij iemand medische redenen heeft waarom dit niet mogelijk is. De winkeleigenaar of beheerder kan de klant daar op aanspreken. De winkelier kan niet beboet worden als de klant weigert. De winkelier kan wel de klant vragen om te vertrekken, als deze andere bezoekers en zichzelf niet in gevaar wil brengen. Boa’s en politie kunnen in winkels of andere openbare ruimtes handhavend optreden. Dit moet je weten over de mondkapjesplicht.


Mag ik een Algemene Ledenvergadering online organiseren?
Voor onze vereniging met 20.000 leden moeten we een ALV organiseren. Hoe doen we dit?
Antwoord: De verlenging van de ‘Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid’ maakt het mogelijk dat de verplichte jaarvergaderingen ook in december en januari 2021 via livestream, video of audio rechtsgeldig zijn. Zolang de corona-maatregelen nodig zijn, kan de regeling steeds met 1 of 2 maanden worden verlengd.


Moet ik Tozo terugbetalen omdat ik meerderjarige kinderen met inkomsten heb thuiswonen?
Ik wil Tozo 3 aanvragen omdat ik als gevolg van corona te weinig inkomsten heb als ondernemer. Nu heb ik thuiswonende meerderjarige kinderen met inkomsten. Loop ik daardoor het risico dat ik de Tozo-uitkering moet terugbetalen? Antwoord: Voor Tozo 3 wordt de kostendelersnorm niet toegepast, daarmee worden inkomsten van inwonende kinderen niet meegenomen. Er wordt wel rekening gehouden met het inkomen van uw fiscale partner. Lees meer over Tozo.
KVK
CORONALOKET
Nr. 68
7 dec ’20

voor het complete document kijk dan op: https://static.reto.media/zakelijksoestnl/upload-2020/kvk_coronaloket_nieuwsbrief_7dec_def.pdf

Nieuwsoverzicht