Ellen van Loon wil mensen leren kennen bij SZK


Zondag 29 november 2020

‘Het is leuk om verhalen van ondernemers te horen’

Ellen van Loon is sinds kort lid van de Soester Zakenkring. Met haar bedrijf ‘Clicq’ faciliteert zij leidinggevenden, teams en individuen in het doen van een volgende stap in samenwerking (high performance) , leiderschapsontwikkeling en persoonlijke effectiviteit. Het lidmaatschap van de SZK spreekt haar aan vanwege de diversiteit van het ledenbestand en de mogelijkheid tot netwerken.

Judith de Pagter nodigde Ellen uit voor een bijeenkomst van de SZK in de Soester Duinen. Ellen kijkt met plezier terug op dat moment. ,,Het was zo ontzettend leuk. Ik kom uit een ZZP-netwerk. Dan praat je meer met elkaar op collegiaal niveau. Wat ik bij de SZK trof verrastte mij positief. Zoveel verschillende mensen, branches, functies. Het is prettig om met mensen te praten over hun kijk op de wereld. Ik hobbel al wat jaren mee, dus uiteraard kwam ik ook oude bekenden tegen, in combinatie met de kennismaking met nieuwe mensen was het voor mij een prettige middag.”

Vliegende start
Ellen van Loon viert binnenkort op bescheiden wijze een jubileum. ,,Ik ben 8 december 12,5 jaar ondernemer. Voor mij was het in 2008 een gedwongen keuze om zelfstandig aan de slag te gaan. Ik werkte bij een organisatieadviesbureau en was gespecialiseerd in leiderschap en teamontwikkeling. Het bureau werd opgeheven en met een aantal lopende opdrachten kon ik met een vliegende start voor mijzelf beginnen. Ik had wel gemengde gevoelens. Een aantal jaar daarvoor beviel het zelfstandig ondernemerschap mij niet. Het was het verkeerde moment in mijn leven, met drie jonge kinderen.”

Clicq
Met Clicq zet Ellen mensen in beweging. ,,Door intensieve begeleiding afgestemd op de ontwikkelvraag van de leider en het team begeleid ik teams tot een gewenste verandering. Welk potentieel zit er in het team en wat is er nodig om deze kwaliteiten goed te kunnen benutten? Tijdens trajecten met de teams komen deze kwaliteiten en communicatievoorkeuren naar boven Ik maak gebruik van de DISC-methode aangevuld met drijfveren- en denkstijlenanalyse. Dit levert een helder plaatje op welke kwaliteiten er in het team aanwezig is en wat dit aan leiderschap vraagt.. Ik kan in één oogopslag zien hoe conflicten ontstaan én hoe zij kunnen worden opgelost. Besluitvorming, omgaan met vernieuwing, en verandering en kwaliteit zijn andere gebieden die door de analyse inzicht geven in de stijl van het team. De (team) analyse is geen doel op zich maar maakt het eenvoudig om knelpunten in het team goed te bespreken.”

Leuk
Kennis overdagen vind ik heel leuk. Ik ben ooit bij een trainingsbureau begonnen, later heb ik gewerkt voor een arbodienst, heb daar veel met leiders gewerkt en de interne communicatie opgezet. Daarnaast heb ik coachingswerk gedaan voor een re-integratiebureau. Eén op één zat er al altijd in bij mij.”

Herstart
Terug naar de herstart van Ellen als zelfstandig ondernemer in 2008. Deze verliep succesvol. ,,De start verliep heel vlotjes. Met de lopende opdrachten en het opgebouwde netwerk werd mijn onderneming succesvol. Ik haalde goede omzetten en kreeg veel opdrachten. Toen kwam de kredietcrisis en het duurde even voordat die erin hakte, maar toen was ik ook aan de beurt. Ik heb in die periode echt ondernemen geleerd, daarvoor ging het gemakkelijk. Maar vanaf 2010 stortte de markt voor opleidingen en trainingen in. Ik moest echt aan de bak. Hoe? Nou, heel veel netwerken. Ik ging in het bestuur van Soest Netwerkt en trad toe tot BNI. In relatief korte tijd heb ik mijn netwerk enorm uitgebreid. Het is zo belangrijk om andere mensen te leren kennen. Vanaf 2012 ging het weer goed met de business. Mijn bedrijf was stabieler geworden, met veel verschillende opdrachtgevers.”

Crisis
De wereld zit opnieuw in een crisis en het einde hiervan laat nog op zich wachten. Ellen is ondanks de crisis positief. ,,Veel van mijn opdrachtgevers hebben ervoor gekozen om teamtrainingen uit te stellen. De contacten die ik heb zitten met smart te wachten om weer bij elkaar te komen. De coachingspraktijk is één op één en loopt door. Ik hoef alleen de stoelen iets verder uit elkaar te zetten. De agenda blijft vol.”

Dorpse
Het lidmaatschap van de Soester Zakenkring ziet Ellen niet als een sleutel om tot meer opdrachten te komen. ,,Nee, zeker niet. Ik ben niet een type dat met visitekaartjes op anderen afstapt. In eerste instantie kom ik bij SZK om te weten wat directie en management van bedrijven bezighouden. Ik vind het vooral leuk om de verhalen van de ondernemers te horen. Ik ben zelf opgegroeid in Amersfoort en kan daarom juist genieten van het dorpse van Soest. De ondernemers in dit dorp zijn een leuk slag volk. Ik heb het meeste gehad aan hun verhalen; hoe zij succes gecreëerd hebben. Succes is niet alleen veel geld verdienen, maar vooral dat doen wat je leuk vindt. Ik kan mij daar helemaal in vinden. Dan heb ik een fantastische dag gehad en mag ik ook nog een factuur sturen.”

Tekst: Peter Beijer - Woordvaardig

Nieuwsoverzicht