Update energietransitie


Dinsdag 27 oktober 2020

Eind oktober zijn er 21 van de vijftig beschikbare scans afgenomen. De energiescan geeft een elektronische rapportage over besparings- en opwekmogelijkheden.

Vanuit de rapportage kunnen offertes worden opgevraagd worden, waarbij lokale leveranciers als eerste in beeld komen. Klimaatroute volgt samen met de betreffende ondernemer één jaar lang het proces. Wanneer het bedrijf de adviezen opvolgt voldoet deze aan de milieuwetten en wordt er twee jaar niet gehandhaafd door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD – handhaving energieplicht). Wel moeten de bedrijven voldoen aan de informatieplicht, die vanaf 1 juli 2019 al verplicht is. Dat is niets anders dan het doorgeven van hun energieverbruikgegevens via de website van het RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Het mooie is, dat bedrijven die de energiescan afnemen, na de scan ook heel makkelijk kunnen voldoen aan die informatieplicht. De scan zet alle gegevens op een rij, zodat de ondernemer alleen maar hoeft in te vullen op de website.

De gemeente Soest betaalt de helft van de deelnamekosten voor een scan. Met Klimaatroute is afgesproken dat er een bundel van vijftig scans wordt afgenomen door gemeente/BMO/SZK/BPD.

Een scan kost €400,- tot maximaal €1200,-:

  • < 2000 m2 kost € 400,- (1 scan)
  • 2000m2 – 4000m2 kost € 800, -  (2 scans)
  • >4000m2 kost €1200,- (3 scans is max.)

De gemeente betaalt dus respectievelijk € 200, € 400 of € 600. Wanneer de bundel van vijftig op is, wordt beoordeeld of er behoefte is aan een tweede bundel. In het budget van project WK02 Energieconvenant, hebben we rekening gehouden met meer bundels tot en met 2025.

Meer informatie:

- Zakelijk Soest: https://www.zakelijksoest.nl/energietransitie

- website gemeente Soest: https://www.soest.nl/in-de-gemeente-soest/energietransitie

- het Energieloket van de gemeente Soest (Soester ondernemers verduurzamen): https://www.duurzaambouwloket.nl//soester-ondernemers-verduurzamen

Nieuwsoverzicht