Eerste snelfietsroute Soest van start


Donderdag 09 juli 2020

Eerste snelfietsroute Soest van start

De gemeente Soest gaat aan de slag met de snelfietsroute “De Stijl”. Zo kan je straks sneller en veiliger van Soest naar Utrecht of Amersfoort fietsen. Samen met de gemeenten Amersfoort, De Bilt, Utrecht, Zeist en de provincie Utrecht is een akkoord bereikt over het voorlopig ontwerp, de kostenverdeling en de uitvoering.

Gesprekken met inwoners over ontwerp

In maart 2019 hebben de wethouders van de gemeenten en de gedeputeerde van de provincie al de intentie uitgesproken voor deze snelfietsroute. Nu is het tijd om alles verder uit te werken. Hiervoor worden gesprekken gevoerd met inwoners van Soestduinen, waar de route langs loopt. Tijdens deze gesprekken kunnen bewoners reageren op het voorlopige ontwerp, dat daarna wordt uitwerkt.

Meer snelfietsroutes

De eerste en zeker niet de laatste snelfietsroute als het aan wethouder Kundić ligt:

“Ik ben er trots op dat we aan de slag gaan met deze snelfietsroute in Soest. Het wordt voor inwoners van Soest makkelijker en veiliger om naar Utrecht of Amersfoort te fietsen. Het scheelt natuurlijk files, is beter voor het milieu en het ook nog eens goed voor je conditie. We hopen dat meer mensen straks vaker de fiets gebruiken naar hun werk met deze route. En ik ben blij dat er plannen voor nog meer snelfietsroutes in de hele provincie zijn.”

Wat is een snelfietsroute?
De snelfietsroute is voor alle fietsers, je hoeft niet per se snel te fietsen. Als fietsers krijg je op de snelfietsroute vaker voorrang op autoverkeer en eerder groen bij verkeerslichten. Zo krijgt bijvoorbeeld het wegdek comfortabel asfalt. Waar nodig wordt het wegdek verbreed, zodat fietsers voldoende ruimte hebben. Ook worden duidelijke herkenbare lijnen en wegwijzers aangebracht. De stoepranden zijn veilig en worden paaltjes of andere obstakels op de route verwijderd of beter herkenbaar gemaakt. Zo kunnen fietsers snel, comfortabel en veilig doorfietsen en zijn scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten ook per fiets goed bereikbaar. Dit maakt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden de fiets te nemen. De snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort is ongeveer 20 kilometer lang.

De geplande openstelling is eind 2022.

VERDER

Deze maatregel is onderdeel van het VERDERpakket. VERDER is een bereikbaarheidsprogramma van de overheden uit de regio, waarbij samen met het Rijk aan oplossingen wordt gewerkt voor de bereikbaarheidsproblematiek in Midden-Nederland. Binnen VERDER is een pakket aan maatregelen ontwikkeld dat bijdraagt aan een betere bereikbaarheid van de regio, nu en in de toekomst. Hierbij gelden verkeersveiligheid en leefbaarheid als randvoorwaarde.

 

 

Nieuwsoverzicht