Energiescans van start


Zondag 07 juni 2020

Van Zal Camper- & Caravanherstel is het eerste bedrijf in Soest dat gebruik maakt van de energiescan. Dinsdag 9 juni kreeg Jan van Zal bezoek van wethouder Nermina Kundić. Zij zette Jan met een bloemetje in het zonnetje omdat hij zich als één van de eerste Soester bedrijven heeft aangemeld voor de ondertekening van het energieconvenant. Van Zal Camper- & Caravanherstel heeft inmiddels, ondanks coronatijd, een energiescan laten uitvoeren en krijgt begeleiding van Klimaatroute om het bedrijf te verduurzamen. De wethouder in een reactie: ,,Dat verdient een bloemetje (van de eveneens duurzame Scholten Bloemen) op uiteraard anderhalf meter. Wij gaan aan de slag met nieuwe energie."

De energiescans van Klimaatroute maken onderdeel uit onderdeel uit van het project Energieconvenant Bedrijven in het programma Energietransitie. Deze energiescans van Klimaatroute zijn dus een onderdeel van en een eerste stap na ondertekening van het energieconvenant. BMO/SZK en gemeente Soest ondertekenen binnenkort het energieconvenant, waarin de afspraken rondom energiebesparing en duurzame opwekking van de deelnemende partijen vermeld staan.

BMO, Bedrijvenplatform Duurzaamheid Soest, de Soester Zakenkring en de gemeente Soest, willen niet wachten op de ondertekening, die vanwege de coronacrisis vooruitgeschoven is. Enthousiaste bedrijven willen aan de slag gaan en daarom starten wij nu al met de eerste scans.

De energiescan geeft een elektronische rapportage over besparings- en opwekmogelijkheden.

Vanuit de rapportage kunnen offertes worden opgevraagd worden, waarbij lokale leveranciers als eerste in beeld komen. Klimaatroute volgt samen met de betreffende ondernemer één jaar lang het proces. Wanneer het bedrijf de adviezen opvolgt voldoet deze aan de milieuwetten en wordt er twee jaar niet gehandhaafd door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD – handhaving energieplicht). Wel moeten de bedrijven voldoen aan de informatieplicht, die vanaf 1 juli 2019 al verplicht is. Dat is niets anders dan het doorgeven van hun energieverbruikgegevens via de website van het RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Het mooie is, dat bedrijven die de energiescan afnemen, na de scan ook heel makkelijk kunnen voldoen aan die informatieplicht. De scan zet alle gegevens op een rij, zodat de ondernemer alleen maar hoeft in te vullen op de website.

De gemeente Soest betaalt de helft van de deelnamekosten voor een scan. Met Klimaatroute is afgesproken dat er een bundel van vijftig scans wordt afgenomen door gemeente/BMO/SZK/BPD.

Een scan kost €400,- tot maximaal €1200,-:

  • < 2000 m2 kost € 400,- (1 scan)
  • 2000m2 – 4000m2 kost € 800, -  (2 scans)
  • >4000m2 kost €1200,- (3 scans is max.)

De gemeente betaalt dus respectievelijk € 200, € 400 of € 600. Wanneer de bundel van vijftig op is, wordt beoordeeld of er behoefte is aan een tweede bundel. In het budget van project WK02 Energieconvenant, hebben we rekening gehouden met meer bundels tot en met 2025.

Meer informatie:

- Zakelijk Soest: https://www.zakelijksoest.nl/energietransitie

- website gemeente Soest: https://www.soest.nl/in-de-gemeente-soest/energietransitie

- het Energieloket van de gemeente Soest (Soester ondernemers verduurzamen): https://www.duurzaambouwloket.nl//soester-ondernemers-verduurzamen

Inmiddels zijn er, na Van Zal Camper- & Caravanherstel, meerdere bedrijven uit Soest die zich hebben gemeld voor de energiescan.

Nieuwsoverzicht