Anderhalve meter economie


Vrijdag 17 april 2020

Anderhalve meter economie


Het wordt afwachten wat het Kabinet dinsdag gaat beslissen over de lockdown-maatregelen en mogelijke versoepeling. Wat we in ieder geval op de Hollandse klompen kunnen aanvoelen is dat we niet zomaar teruggaan naar de oude situatie. ‘Als er versoepeling komt, dan heel beperkt’ bereidde premier Rutte gisteravond ons al voor. De daling in het aantal IC-opnames lijkt zich voort te zetten, maar het blijft opletten geblazen. Houd vol allen, op 21 april weten we meer.

Waar we rekening mee moeten houden is dat de wereldeconomie uiteraard geraakt wordt. De financiële instellingen komen met verschillende visies qua mogelijke economische impact maar wel allemaal zorgwekkend. Extra reden om nu vast na te denken over de manier waarop we straks – stapje voor stapje met de gezondheid en veiligheid voorop –de economie weer aan de praat kunnen en moeten krijgen. De steunmaatregelen geven verlichting, maar redden de economie niet. We zullen in gesprek moeten over herstelplannen voor de (regionale) economie, passend binnen de anderhalve meter samenleving. De vindingrijkheid van ondernemers is waardevolle input voor de plannen, waar ook gemeente- en provinciebesturen gebruik van kunnen maken. Voorbeelden genoeg. Een fietsenfabrikant in Dieren die na drie weken sluiting toch weer open is, met de nodige maatregelen om werknemers tegen het virus te beschermen, Scania dat zijn deuren gefaseerd weer opent, omdat de meest cruciale leveranciers nu weer kunnen leveren en een productiebedrijf in Brabant die met 400 medewerkers in 2 ploegen van 6 uur gaat werken. Dit zijn goede voorbeelden van een veilige 1,5 meter economie en tonen ook de veerkracht van ondernemers.
 
Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden
Karel Heijink, directeur VNO-NCW Midden en MKB-Nederland Midde
n

 

 
 
 

Hoe doe jij dat?


Wat doet jouw bedrijf om zich voor te bereiden op de anderhalve meter economie? Welke aanpassingen zijn genomen of worden genomen? Gaat de productie of levering (weer) door? Wil je je verhaal delen met leden meld je dan via corona@vno-ncwmidden.nl.

 
 
 
Nieuwsoverzicht