Soest op weg naar Fairtrade gemeente


Vrijdag 14 februari 2020

Helpt u Soest op weg naar een Fairtrade Gemeente?

De Raad van Kerken Soest komt met het initiatief om meer aandacht te vragen voor fairtrade. Een werkgroep van inwoners zal middels de campagne ‘Fairtrade Gemeente’ hiermee aan de slag. De Gemeente Soest steunt dit initiatief en heeft hierbij een faciliterende rol.
Initiatiefnemers Frits van Wesemael en Christiaan Boom hebben al een aantal enthousiaste mensen verzameld die hiermee op pragmatische wijze aan de slag willen gaan. De werkgroep is nog niet compleet en is daarom op zoek naar inwoners met een passie voor fairtrade.

Wat is Fairtrade?
Als je wilt, kan je makkelijk iedere dag een bijdrage leveren aan duurzame armoedebestrijding door te kiezen voor fairtrade producten. In de supermarkt, op het werk of in een restaurant. Door fairtrade producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Zij ontvangen dan een eerlijke prijs voor hun producten en werken onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

Fairtrade Gemeente campagne
Het initiatief om meer aandacht te vragen voor fairtrade is vanuit een aantal Soester inwoners ontstaan. Dit kan door deel te nemen aan de ‘Fair Trade Gemeente campagne’. Deze titel vraagt aandacht voor gemeenten, haar inwoners en ondernemers die zich hebben verbonden aan eerlijke handel. Zo werkt men samen om de verkoop en de promotie van eerlijke producten te vergroten. In Nederland hebben al 90 gemeenten de titel behaald.
“Om ook Soest tot Fairtrade Gemeente te benoemen dien we te voldoen aan zes criteria”, zegt Frits van Wesemael, initiatiefnemer van deze campagne binnen Soest. “Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat een aantal bedrijven fairtrade koffie en thee schenkt, supermarkten fairtrade producten aanbieden, de horeca in Soest fairtrade producten op de kaart heeft staan en je bij giftshops terecht kunt voor eerlijke cadeautjes en huishoudelijke artikelen. Veel is al vanzelfsprekend maar we voldoen nog niet overal aan.”
Wethouder Nermina Kundić; ‘Wij zijn blij dat inwoners zich in willen zetten om een fairtrade gemeente te worden en ondersteunen dit graag. Voor ons allen is dit een belangrijke stap richting een gemeente met aandacht voor eerlijk werk en verantwoorde consumptie’.

Inwoners gezocht met een passie voor fairtrade
Er zijn al een aantal enthousiaste mensen verzameld voor een werkgroep die op pragmatische wijze aan de slag willen om deze titel voor Soest te behalen. De werkgroep gaat zich inzetten om het gebruik en de verkoop van Fairtrade producten te stimuleren bij zowel gemeentelijke als particuliere instellingen en bedrijven. De werkgroep is nog niet compleet en zoekt inwoners met een passie voor fairtrade die samen met de gemeente een bijdrage willen leveren om de titel te behalen. De tijd die hiervoor gevraagd wordt, is ongeveer 1 uur per week.

Lijkt jou dit leuk en interessant? Neem dan contact op met Frits van Wesemael via 035-6018416. Aanmelden kan via: p.vanasch@soest.nl

Nieuwsoverzicht