Nieuwe secretaris John Oostveen: ‘SZK moet hét ondernemersnetwerk zijn’


Vrijdag 07 februari 2020

‘Golf je wel genoeg?’, John Oostveen is gespecialiseerd in bedrijfsovernames en adviseert ondernemers. De kersverse secretaris van de SZK houdt ervan om te prikkelen en een ondernemer kan zomaar een spiegel voorgehouden krijgen. Golf je wel genoeg? Met andere woorden: hou je tijd over voor leuke dingen en kun jij je bedrijf wel ‘los laten’?

De 64-jarige John Oostveen is opgegroeid in Kockengen in een boerengezin. ,,Wij hadden thuis zeven jongens en die werden ingezet in het veebedrijf van mijn vader. Ik heb toen geleerd om met mijn handen te werken. Een koe gemolken? Jawel hoor. Het was een mooie tijd, met strenge winters. Heerlijk schaatsen over de sloten.”

Crisis
John Oostveen ging werken in de financiële sector. ,,Ik ben afgestudeerd bedrijfseconoom en kwam in de beginjaren tachtig te werken bij de NMB (voorloper van de ING/PB). Het was midden in de crisistijd. Veel leegstand en een torenhoge rente van 12/13%. Ik zat bij bijzonder beheer en je kan je voorstellen dat er voor ons toen werk genoeg was. Daar heb ik de basis gelegd voor het waarderen van bedrijven. Wat is bijvoorbeeld een jachthaven waard dat alleen maar verlies lijdt, of een vakantiepark. Het waarderen van bouwprojecten die niet afgerond zijn, maar waar het geld op is. Ik kan je verzekeren dat je in die hectische periode veel leert.”

Zelfstandig adviseur
Na een carrière die John onder meer bij Levob-verzekeringen bracht werd hij in 2008 zelfstandig adviseur. ,,Ik dacht eerst algemeen bedrijfseconomisch adviseur te worden, maar dat heb ik direct aangescherpt  tot overnameadviseur. Essentiele vraagstukken als: wat is de onderneming waard en hoe realiseer je die waarde? Wat heb ik nodig voor een gezonde financiële toekomst? Bij de waardebepaling kijk ik naar het perspectief van de onderneming en wat de structurele overwinst is.”

John Oostveen heeft, zoals hij het zelf omschrijft, geen klanten maar projecten. ,,Een bedrijfsovername is een project dat een periode van een half tot twee jaar in beslag kan nemen. Zaken verbeteren om het bedrijf verkoopwaardig te maken is belangrijk. Een ondernemer die dag en nacht met zijn bedrijf bezig is en de touwtjes altijd zelf in handen wil houden is kwetsbaar. Ja, dan stel ik de ‘golfvraag’. Mijn werk is divers, ik doe koop, verkoop, familieopvolging en treed, als het nodig is, op als mediator. Ik zeg wel eens: ‘ik doe in fusies en ruzies’. Je moet een objectief klankbord zijn in dit vak.”

,,Wanneer de verkoop is afgerond wordt de betreffende ondernemer mijn ambassadeur. Mond-tot-mondreclame werkt prima in deze branche.  De afgelopen twaalf jaar heb ik zo’n 160 projecten mogen doen. Een groot aantal in Soest, maar ook in de regio’s Gooi, Utrecht en Amersfoort.”

Opvolger
John is de opvolger van Paul Martens, maar wil niet in zijn voetsporen treden. ,,Zoals Paul secretaris was van de SZK kan ik niet invullen. Ik heb Paul hoog zitten, een prettig en aimabel mens die overal aanwezig was. Onlangs werd ik geïnterviewd door radio Soest en direct na het vraaggesprek kreeg ik een leuke reactie van Paul.”

Uitdaging
,,Het ledenbestand staat onder druk, als bestuur willen wij nieuwe impulsen geven aan de Soester Zakenkring. De SZK moet hét ondernemersnetwerk van Soest zijn, met de expertise en ervaring die een ieder heeft, iets voor elkaar kunnen betekenen. Daar ligt onze uitdaging. Wij staan open voor suggesties en ideeën en hoe we dat handen en voeten kunnen geven. Wij moeten het met elkaar doen, bestuur en leden.”

Tekst en beeld: Peter Beijer

Nieuwsoverzicht