Ontmoeten staat centraal tijdens 'Amerikaanse' nieuwjaarsreceptie


Zondag 12 januari 2020

Het bestuur van de Soester Zakenkring (met daarbij de nieuwe gezichten van Evert van de Kamp en John Oostveen) verwelkomt de ruim 160 ondernemers die druppelsgewijs Restaurant De Soester Duinen binnenkomen.  Men wenst elkaar van alles toe: ‘veel gezondheid, succes en geluk’. Goede wensen die vergezeld gaan met stevige handdrukken, ferme schouderkloppen en (selectief) één, twee of drie zoenen. Naast al die ondernemers zijn ook het volledig college van B&W en enkele raadsleden aanwezig.

Het is altijd gezellig druk op, zoals Paul Martens dat altijd noemt, één van de leukste feestjes in Soest. De ondernemers krijgen ruimschoots de tijd om hun collega’s te spreken voordat zij in de vergaderzaal plaats nemen om te luisteren naar gespreksleider Sofie van den Enk, SZK-voorzitter Judith de Pagter en burgemeester Rob Metz.

Michelle Obama
Nieuwjaarstoespraken zijn ‘uit’.  Het is veel leuker én interactiever om een luchtig onderwerp als kapstok te gebruiken om daarmee het voorbije en het nieuwe jaar te bespreken. Judith nam afgelopen zomer het boek ‘Becoming’ van Michelle Obama mee naar Frankrijk. In bijna vijfhonderd pagina’s beschrijft de voormalige first lady haar jeugd, haar ontmoeting met Barack, haar carrière, haar gezin en de acht jaar in het Witte Huis.

Het is een aansprekend onderwerp voor gespreksleider Sofie van den Enk. De presentatrice, bekend van onder meer ‘Wie is de Mol’ en ‘Keuringdienst van Waarde' gaf commentaar bij het TV-programma van Jeroen Pauw tijdens de laatste presidentsverkiezingen. Van den Enk studeerde ooit Amerikanistiek in Groningen. 

De gespreksleider laveert moeiteloos tussen het gespreksonderwerp Amerika en de plaatselijke politiek. Hoe staat het met de eventuele herverkiezing van Trump vraagt zij aan de burgemeester. Die laat weten dat een tegenkandidaat uit de eigen partij van Trump wel eens het verschil kan maken…én dat wij in Europa meer met de buitenlandse politiek van Trump bezig zijn dan met de binnenlandse.

Van den Enk loopt de zaal in en stelt vragen aan wethouder Kundic over de energietransitie, steekt een microfoon onder de neus van mensen die denken dat Trump herkozen wordt en vraagt aan een ondernemer waarom zij tegen het ondernemersfonds is. (‘Omdat ik het geen goed idee vind’). Het wordt een levendige en interactieve bijeenkomst.

Burgemeester Metz blikt terug op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente waarin ‘ontmoeten’ het centrale thema was en neemt daarbij dat ondernemersfonds als onderwerp. ,,In mijn inauguratietoespraak van 28 november heb ik een lans gebroken voor de overheid die zich meer dan ooit regie tot taak rekent. Ontmoeting is een onderdeel van het voeren van regie. Ook het bij elkaar brengen van belanghebbende partijen – zoals Raad en ondernemers pro en contra - rondom een ondernemersfonds is een vorm van regie.”

Judith voorziet een levendig 2020, naast het ondernemersfonds liggen er ook dossiers over de energietransitie en omgevingswet/vergunningen. De SKZ-voorzitter sluit af met de woorden van Michelle Obama: ,,Het gaat er niet om volmaakt te zijn. Het gaat er niet om waar je jezelf uiteindelijk aantreft. Er zit macht in jezelf toestaan gekend  en gehoord te worden, in het bezit van je eigen unieke verhaal, in het gebruiken van je eigen authentieke stem. En er zit goedheid in de bereidheid anderen te willen kennen en horen. Voor mij is dit hoe we worden. Laten we met deze woorden en gedachten toasten op een goed, succesvol ondernemersjaar 2020 met aandacht voor elkaar en verbondenheid. Leef je dromen! Proost!”

Loten
De woorden van Michell Obama kunnen door een aantal ondernemers nog eens haarfijn nagelezen worden. Zij winnen door middel van een loterij een exemplaar van het boek. Voor deze gelegenheid haalt Sofie van den Enk notaris Marije Bruning uit de zaal. Zij mag de winnende lootjes uit de champagnekoeler halen.

Genieten
Vervolgens nodigt Van den Enk de aanwezigen uit om de vertrekken van het restaurant te bezoeken. In de verschillende kamers kan er genoten worden van buffetten met een knipoog naar Amerika.  Gretig wordt er gehapt in hamburgers, pizza’s, worstenbroodjes en andere lekkernijen die weliswaar een aanslag doen op de goede voornemens maar de inwendige mens meer dan versterken. Een verdieping hoger is het ook feest. Liefhebbers kunnen met gratis fiches in het casino Black Jack, Roulette en Poker spelen.

Ondertussen wordt er vrolijk geproost op een succesvol en gezond 2020. De Nieuwjaarsbijeenkomst van de Soester Zakenkring is en blijft een van de leukere feestjes van Soest.

Tekst: Peter Beijer (Woordvaardig)

Het uitgebreide fotoalbum van Jaap van den Broek 

Nieuwsoverzicht