De Ondernemersladder voelt zich thuis bij IceWorld


Donderdag 10 oktober 2019

Ondernemersladder Soest is vooral geen netwerkclub vertellen Annemiek Ramaekers en Marc Bannink. ,,We willen samen ontwikkelen en samen ondernemerskwaliteiten verder ontplooien.” Die coöperatieve doelstelling willen de leden, veelal kleine ondernemers, zelfstandig professionals (ZP’ers) en klein MKB, van Ondernemersladder realiseren door van elkaar te leren. Sinds maart van dit jaar heeft Ondernemersladder Soest haar eigen vestiging in het pand van IceWorld aan het Weteringpad.

Marc Bannink was vooraf sceptisch over Ondernemersladder. De eigenaar van Lift2Move zag niet wat de toegevoegde waarde van Ondernemersladder kon zijn. Hij is 180 graden van mening veranderd. ,,Ik ben blij dat ik aangeschoven ben. In netwerkclubs is het vaak de ‘Goed Nieuws Show’ en moet je jezelf groot voordoen. Bij Ondernemersladder kan je naar collega-ondernemers stappen als het eens wat minder gaat. De sparringsessies helpen mij veel. Ondernemersladder is opgezet als plek waar je eerlijk kan en mag zijn, ook in mindere tijden.”

Eigen ruimte
Het pand van IceWorld biedt sinds maart een eigen ruimte aan de leden van Ondernemersladder. Annemiek Ramaekers is een van de oprichters van Ondernemersladder. ,,We waren op zoek naar een plek in het hart van het Soester bedrijfsleven. De mogelijkheid om te kunnen werken in dit deel van het pand van IceWorld is perfect. Voor eenpitters en klein MKB is De Ondernemersladder interessant. Kijk kritisch naar elkaar, lerend professional worden en je kennis weer doorgeven. We zijn blij dat de bedrijven van de Soestdijkse Grachten om de hoek liggen. De ondernemers hoeven niet te verwachten dat al die ZZP’ers bij hun op de drempel staan om hun diensten of producten te verkopen. Wij willen vooral leren.”

Ajax en de vakantie
Marc: ,,Het gaat erom dat je als collega’s samenwerkt. Maar ook dat je formeel en informeel contact hebt. Werken hier via een flexplek aan het Weteringpad geeft zoveel mogelijkheden tot contact. Al is het maar om op maandagmorgen bij de koffieautomaat even over Ajax of de vakantie te kunnen praten.”

Annemiek: ,,We zijn niet alleen voor ZZP’ers en eenpitters. Ondernemersladder biedt plek voor bedrijven tot circa tien man. Vanuit het eigen vakgebied ondersteuning bieden. Onze steekwoorden zijn vernieuwing, vertrouwen en vitaliteit. Dat doen wij met nieuwe ideeën, nieuwe werkwijzen en trainen en coachen op het gebied van het verminderen van tijd- energie- en geldverspilling. Zo willen wij een maatschappelijk betrokken ondernemer creëren die zijn opgedane kennis weer kan gebruiken door zelf klankbord te zijn voor een nieuwe ondernemer die zich bij ons aansluit.”

Ambities
Marc: ,,De ambities voor deze ondernemersruimte zijn er. Een eigen keuken met daarin een dependance van een cateraar maakt de ondernemersruimte helemaal af. Mogelijkheden tot overwerken en het plannen van bijeenkomsten zijn dan legio.”

De ondernemersruimte van IceWorld wordt binnenkort officieel geopend. De ondernemers van de Soestdijkse Grachten worden daarvoor uitgenodigd.

IceWorld
Directeur Wim Hoeks van IceWorld was tijdens het Ondernemerscongres van 2018 een van de gasten die een verhaal hield over ondernemerschap:

Hij bouwde met Ice-World International ooit de langste ijsbaan ter wereld in Biddinghuizen. De mobiele ijsbanen van Wim Hoeks zijn populair.

De zwembadenhandel bracht Hoeks twintig jaar geleden op het idee iets met ijs te gaan doen. De ondernemer ontdekte dat je met zonnecollectoren die ‘s zomers zwembaden verwarmen, ’s winters een ijsvloer kunt maken door koude lucht langs de collectoren te geleiden. Toen een Belgische horecaondernemer een ijsbaan voor zijn kroeg bestelde, was de overstap naar mobiele ijsbanen gemaakt.

Even dreigde zijn onderneming failliet te gaan, omdat Hoeks de toepassing niet had gepatenteerd. ,,De zonnecollector had ik immers niet zelf bedacht, alleen een variant op de toepassing. Vervolgens werd ik aan alle kanten ingehaald door fabrikanten die het systeem goedkoper aanboden.”

Hoeks bedacht vervolgens een andere innovatie waar hij de markt mee opging: de opvouwbare ijsbaan van aluminium. Die noviteit, dit keer wel gepatenteerd, redde zijn bedrijf. De kern van ondernemen is volgens Hoeks: ,,Eerlijk naar jezelf zijn en blijven.”

Interview en tekst: Peter Beijer

Nieuwsoverzicht