Brexit Nieuwsbrief 18 september


Vrijdag 20 september 2019

 

Brexit is Back

Afgelopen vakantieperiode heeft laten zien dat de Brexit échte gevolgen heeft. Britse burgers en bedrijven zijn massaal gaan hamsterenveel Britse bedrijven zijn verhuisd of willen gaan verhuizen en Britse ambtenaren zijn teruggefloten van vakantie om zich voor te bereiden op een no-deal scenario. Bovendien heeft het naderen van de Brexit-deadline geleid tot omvangrijke desinvesteringen uit het VK.

In het VK zelf stapelen de verrassingen zich op. Zo heeft Boris Johnson het Parlement geschorst tot 14 oktober in de hoop om misschien wel zonder deal te breken met de EU. Het Parlement liet dit niet over zijn kant gaan en heeft op de valreep een wet aangenomen die Johnson dwingt tot het aanvragen van (wederom) een uitstel van de Brexit-deadline tot 31 januari als er niet op tijd een deal klaar ligt. 

Enerzijds kan er nu straks uitstel komen. Anderzijds is de kans op een no-deal op de 31ste nog steeds aanwezig. Zo kan Johnson bijvoorbeeld weigeren om uitstel aan te vragen en de EU kan nóg meer uitstel weigeren. Een Franse minister hintte hier onlangs ook al op.

Rumour has it dat er ook nog andere scenario's mogelijk zijn. De Britten en de EU doen in dat scenario een staaltje agree to disagree. Zij accepteren op 31 oktober dat er een no-deal is, maar laten die een paar maanden later in gaan. Hierdoor krijgt iedereen duidelijkheid en een paar maanden respijt. Maar ook dat is één van de scenario's die nog altijd mogelijk zijn. Ondertussen meldde Commissievoorzitter Juncker dat Boris Johnson met weinig nieuws aan kwam zetten. Boris Johnson weigerde na het overleg een persconferentie te geven en liep weg.

Al met al blijft de boodschap in onze nieuwsbrief dan ook onveranderd: neem als ondernemers de maatregelen die je al kan nemen. In deze nieuwsbrief nemen Evofenedex, Winand Quaedvlieg en David de Nood jullie mee in de wondere wereld van Brexit. Daarnaast heeft de Europese Commissie extra middelen beschikbaar gemaakt ter voorbereiding op Brexit. Tot slot worden alle noodmaatregelen van de Commissie, het VK en Nederland op een rij gezet.

Over de voorbereiding van ondernemers gesproken: VNO-NCW, MKB-Nederland en BNR Nieuwsradio komen deze week nog met een enquête onder ondernemers over Brexit. Dus hou onze site in de gaten.

Veel leesplezier en ons rest niets anders te zeggen dan: welcome back to Brexit.

Groet,

Edwin, Richard en Miran »

 

 
Nieuwsoverzicht