Lunchbijeenkomst Financiering Duurzaamheidsmaatregelen


Zaterdag 06 juli 2019

Dertig mensen waren donderdag 4 juli aanwezig bij de lunchbijeenkomst in de Soester Duinen van het Bedrijven Platform Duurzaamheid (BPD) waarin informatie werd gegeven over diverse mogelijkheden voor de financiering van duurzaamheidsmaatregelen.

Evert ten Kate van het Bedrijven Platform Duurzaamheid vertelt dat het treffen van duurzaamheidsmaatregelen, zeker voor ondernemers, geen vrijblijvende zaak meer is. ,,Aan de ene kant liggen er verplichtingen, aan de andere kant weten we dat onze energievoorziening moet veranderen. De gemeente Soest wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat is een gigantische opgave. Dat vraagt investeringen van u als ondernemer. Maar dat roept direct de vraag op hoe ga ik dat betalen?”

Evert attendeert de aanwezigen erop om zelf op te letten. Veel kan al snel gewonnen worden. ,,Het aanpassen van een grootverbruikaansluiting of je energeicontract kan al snel duizenden euro’s schelen. Daarnaast staan op de site van de RvO staan diverse tips en mogelijkheden voor investeringsmogelijkheden.“

In Soest zijn allerlei initiatieven aan de gang vertelt Evert: ,,De Soestdijkse Grachten wil het bedrijventerrein gezamenlijk verduurzamen en op 28 september organiseert de gemeente, samen met de Winkeliersvereniging van Weedestraat, een  Duurzaam Goed Bezig markt onder de titel een (h)eerlijke herfst.”

Mike Lubbersen van Eviax vertelt over subisidie SDE+ 2019. ,, Door onze ruime ervaring verhoogt de slaagkans van uw SDE+ Subsidie 2019-aanvraag.
Dit geldt voor: zakelijke markt, aannemers, installateurs, overheid, zorg, onderwijs en VvE. Om in aanmerking te komen voor SDE+ 2019, is wel een aantal voorwaarden vereist:
Het Vermogen van zonnepanelen: meer dan 15 kWP en een grootverbruikaansluiting van minmaal  3 * 80 ampère.

Joost Akkermans vertelt over het Energiefonds Utrecht. ,,Dit is geen subsidiepot. Wij zijn een revoloverend fonds en leveren standaardfinancieringen voor maximaal 75% van de investering met een minimale grootte van 5000 euro en een maximaal bedrag van 50.000 euro. Daarnaast zijn er maatwerkfinancieringen vanaf 50.000 euro mogelijk.” De rentetarieven zijn aantrekkelijk zegt Akkermans: ,,Vanaf 1,65% tot 5 jaar vast en 1,88% tot 10 jaar vast. Maatwerk is vanaf 3,50%.”

De laatste spreker is Felix Gruijters van private financier VolGroen. ,,Wij financieren op het moment dat de bank het niet doet”, zegt Gruijters. Volgroen financieert de zakelijke markt van energiebesparing en de opwek van duurzame energie. Volgroen werkt samen met leveranciers van o.a. LED verlichting, zonnepanelen, zonneboilers, infraroodverwarming, warmtepompen en biomassa installaties.
Gruijters: ,,Wij leveren passende financieringen op maat voor zakelijke klanten die energie willen besparen zonder grote eenmalige investeringen. Zo kan de klant zijn geld gebruiken voor zijn bedrijfs activiteieten en de financiering voor duurzaamheidsmaatregelen bij ons regelen.

Evert ten Kate tot slot: ,,Wacht niet af! De energietransitie gaat met het klimaatakkoord door. Maak één van je medewerkers verantwoordelijk. Laat een energiescan uitvoeren via het BPD, of neem contact op met BAES (Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest), zij ontzorgen en helpen verder. Voor € 100,00, exclusief btw een energielabel en energiescan voor bedrijven. Aanmelden via info@duurzamenbedrijvensoest.nl.”

Nieuwsoverzicht