Eerste vaatje haring brengt 20.275 euro op


Donderdag 20 juni 2019

De jaarlijkse haringparty is een feest van netwerken onder het genot van een wijntje, een hapje en uiteraard zilt zeebanket in stukken of aan de staart. De Amerikaanse veiling levert 20.275 op voor het goede doel. Uw verslaggever wint, tot zijn eigen verbazing, het eerste vaatje. 

Het Soester Knollenkoor, met daarin ook enkele rasechte Soester Knollen, zingt een aantal zeemansliederen zodat iedereen bij binnenkomt direct in de sfeer komt van de woelige baren, de schuimende branding en de stoere zeevissers. De Haringparty is hét ondernemersfeestje van De Soester Zakenkring, Contactgroep Baarnse Bedrijven en Horeca Nederland afd. Baarn/Soest.

De veilingmeesters Antonio van den Hengel en Stephan Ott zorgen in een volgepakt Restaurant De Soesterduinen voor de juiste sfeer. Zij gaan via het Amerikaanse veilen proberen de opbrengst van 2018 (€ 18.200) te overtreffen. Het eerste bod, op afstand, is van SZK-secretaris Paul Martens. Ons bestuurslid zit in de lappenmand maar is via het eerste bod toch in gedachten aanwezig. Het bod van Paul is het startschot voor een hoog tempo van bieden. De biedingsbordjes gaan snel omhoog en met hetzelfde tempo moet Remco de Hiep de gegevens van de bieders noteren die binnen enkele dagen een factuur tegemoet kunnen zien. Elk bod is vijftig euro waard.

Zelf sta ik met bordje nummer 94 in mijn handen, maar ik heb nog niet geboden. Pas wanneer mijn buurman een bod uitbrengt steek ik, als een soort reflex, nummer 94 de lucht in. Van het ene op het andere moment ben ik niet de verslaggever, maar het nieuws. Collega Jaap van den Broek roept mij toe dat ik moet juichen voor de foto. Ik word het podium opgeduwd en iedereen feliciteert mij. Dus zo voelt het ook ongeveer als je Gildekoning wordt? Met mijn bod van vijftig euro heb ik het vaatje haring gewonnen en komt het totaalbedrag voor het goede doel op € 20.275,00.

Doelstelling van de veilingmeesters om de opbrengst van vorig jaar te overtreffen is ruim gelukt. De opbrengst wordt verdeeld onder diverse goede doelen in Soest, Soesterberg en Baarn. Het hoofddoel is Stichting Leergeld. Deze stichting ondersteunt lokaal, kinderen en gezinnen die in armoede leven en draagt bij aan bijvoorbeeld een schoolreisje, lidmaatschap van een sportvereniging en de ouderbijdrage. Magdaleen Timmermans van de Stichting Leergeld: ,,Wij laten kinderen weer meedoen en de bijdrage van de haringparty is voor ons zeer waardevol.”

Met een buffet wordt de bijeenkomst afgesloten. Judith de Pagter, voorzitter van Soester Zakenkring blikt tevreden terug: ,,Het was ook dit jaar een leuke bijeenkomst voor ondernemend Soest en Baarn. Een rijke traditie die wij graag voort willen zetten. De bereidheid om iets te doen voor het goede doel is groot in deze regio. Mooi dat we dat kunnen combineren met een avond waarin ontmoeten centraal staat.”

Het winnende vaatje haring? Dat gaat een zeer goed doel dienen. 

Tekst: Peter Beijer
www.woordvaardig.nl 

Foto's zijn van Jaap van den Broek 

 

 

Nieuwsoverzicht