Verslag lunchbijeenkomst Energietransitie


Dinsdag 07 mei 2019

Energietransitie…veel werk te doen, maar ook veel kansen

Het is flink druk op 18 april tijdens de lunchbijeenkomst van de Soester Zakenkring. Slechts één onderwerp staat op de agenda. De energietransitie inspireert 75 ondernemers en lokale politici om naar Restaurant De Soester Duinen af te reizen.

Na de lunch trapt wethouder Nermina Kudic af. De bewindsvrouw is onder meer belast met milieu en energietransitie. Waarom we ons bezig moeten houden met deze transitie illustreert de wethouder met een verhaal over haar zoon. Deze wist te vertellen dat er inmiddels vier eilanden van de Malediven onder de zeespiegel zijn verdwenen. Kundic tegen de zaal: ,,De discussie over de klimaatverandering is er. Daar kunnen we lang over praten. Maar wat we kunnen er beter iets aan doen. Aan de slag!”

De ambitie is om in 2030 de CO2-uitstoot met 49% te laten dalen en dat er in 2050 helemaal geen CO2-uitstoot meer is. De wethouder onderschrijft met een aantal cijfers dat die doelstelling zeer ambitieus is. Plichten voor bedrijven komen er. Maatregelen treffen, informatieplicht aan RVO, minimaal energielabel C in 2023 voor meer dan 100 m2 kantoorruimte, een energieaudit.

Kundic: ,,Maar er zijn ook veel kansen. De handen die het werk gaan doen zitten in uw bedrijf. Het uitvoeren van de transitie zorgt voor nieuwe business, werkgelegenheid. Subsidies zijn er te verkrijgen, isolatie levert besparing op. Besparing is de schoonste manier van energie.” In Soest zijn er volgens de wethouder al goede voorbeelden met Evicex, Eurotape, CleanLook, Smurfit Kappa en ICE-world dat meer dan 2500 zonnepanelen heeft geïnstalleerd.

De wethouder belooft onder meer een programmaplan op te stellen. Zij gaat het gesprek aan met de Soester Zakenkring en regionale bedrijven. ,,Ik hoop dat u met ons de weg op wilt gaan. Het wordt een pittige opgave waarin wij vooral moeten samenwerken.”

Zon op bedrijfsdaken in Veenendaal
René van Holsteijn van Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal is de tweede spreker. Als voorzitter van de commissie duurzaam ondernemen heeft Van Holsteijn veel ervaring energietransitie in Veenendaal.

Hij vertelt onder meer het volgende: ,, In 2017 startten wij in samenwerking met ECONNETIC  het project ‘Zon op Bedrijfsdaken’ omdat bedrijventerreinen veel potentieel bieden voor het opwekken van duurzame energie. Vaak blijft deze potentie onbenut, omdat ondernemers de investering in duurzame energie als grote drempel ervaren. Met ‘Zon op Bedrijfsdaken’ wordt deze drempel weggenomen omdat bedrijfsdaken worden gebundeld tot een grootschalig project. Hierdoor gaan de inkoopkosten omlaag, komt het project in aanmerking voor goedkopere projectfinanciering én worden de dakeigenaren volledig ontzorgd. Wij ontvingen een SDE-subsidie voor 83.000 zonnepanelen.”

Van Holsteijn heeft een aantal tips: ,,Draag beleid met overtuiging uit als bedrijfsvereniging. Betrek ondernemers met expertise erbij. Laat goede voorbeelden zien en trek samen op met de gemeente.”

Hulp van Stichting Soest Duurzaam

Evert ten Kate sluit de rij sprekers. Namens Bedrijven Platform Duurzaamheid vertelt hij over Stichting Soest Duurzaam en hoe deze organisatie kan helpen bij het regelen van energietransitie. Stichting Soest Duurzaam is een initiatief van Energie Actief Soest en het Bedrijven Platform Duurzaamheid. Voor de gemeente Soest voert stichting Soest Duurzaam het Energieloket Soest uit. Energieloket Soest wil mensen op weg helpen en fungeert als digitale vraagbaak.

Een advies voor de ondernemers heeft Ten Kate: ,,Laat een energiescan uitvoeren, neem contact op met BAES (Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest), zij ontzorgen en helpen verder.”

Als afsluiting heeft Evert ten Kate een aanbod: ,,Voor € 100,00, exclusief btw een energielabel en energiescan voor bedrijven. Aanmelden via info@duurzamenbedrijvensoest.nl.”

Meer info: https://duurzamebedrijvensoest.nl/

 

Nieuwsoverzicht