Bedrijf in de spotlights: Van ’t Net Verhuizingen


Vrijdag 01 maart 2019

105-jarig Van ’t Net Verhuizingen: een rijke historie, een boeiend heden en een mooie toekomst

Het verhaal van Van ’t Net Verhuizingen begint bij de start van de 20ste eeuw. Aart van ’t Net senior is bakker in 1900, maar met deze handel is weinig te verdienen. De paard en wagen bieden uitkomst voor een alternatieve broodwinning. Aart vervoert zaken als meel en bier en later helpt hij met verhuizingen. In 1914 is deze handel de start van een familiebedrijf waar inmiddels de vierde generatie aan het roer staat.

Vierde generatie
Bert van ’t Net jr. is de directeur van het verhuisbedrijf. ,,Voor mij is het speciaal dat ik nu directeur ben van dit bedrijf. Toen ik 12 jaar was stond ik hier het magazijn al te vegen. Ik ben er trots op dat ik de familienaam mag voortzetten.” De exponent van de vierde generatie is de opvolger van zijn vader Bert sr. en diens broers Aart, Jan en Robert. Bert vertelt over de geschiedenis van het bedrijf. Het is een indrukwekkend verhaal. ,,Mensen uit de stad hadden zomerverblijven in deze regio. Mijn overgrootvader en opa hielpen de gezinnen verhuizen. Ze staken er veel energie en zorg in. Ondertussen breide Soest uit en dat kreeg aantrekkingskracht op nieuwe industrie. Allemaal werk voor Van ’t Net. Zes dagen lang, van vroeg tot laat, waren ze in touw. Het was de periode dat de auto’s hun intrede in ons bedrijf deden.”

Emoties
Die auto’s zijn nu niet meer te missen in het straatbeeld. Het wagenpark van de verhuizer is imposant. De uitstraling van Van ’t Net komt ook van de service en dienstverlening vertelt commercieel manager Roel Schmetz. ,,Een verhuizing gaat samen met veel emoties. Dat moet niet onderschat worden. Daar spelen wij op in. Behulpzaam en invoelend zijn lijkt heel vanzelfsprekend maar is echt belangrijk. Wij doen veel seniorenverhuizingen, het is belangrijk maatschappelijk werk waar wij veel voldoening uit ondervinden. Het is belangrijk maatschappelijk werk waar wij veel voldoening uit ondervinden. Van onze verhuizers wordt empathie verwacht, dat is een van onze grootste onderscheidende waarden.”

Ervaring en warmte
Van ’t Net Verhuizingen is 105 jaar oud en die ervaring telt zegt Bert van ’t Net. ,,Wij zijn een bedrijf dat meegaat met de tijd en trots is op wat we doen. Advisering van de klant en onze aanpalende diensten zijn heel divers en worden voor ons bedrijf steeds belangrijker. Denk daarbij aan werkplekinrichting, opslag van inboedel, archiefbeheer. Wij adviseren facilitaire diensten en nemen een deel van de zorgen bij hen weg.”
,,Van ’t Net is een warm bedrijf”, merkt Roel Schmetz op. ,,Wij zijn goed voor onze eigen mensen. Dat betaalt zich uit. Het verloop onder het personeel is niet groot. Momenteel hebben wij een team met veertig verhuizers en vijftien mensen op kantoor. Wij zijn een grote familie en dat is tekenend voor het bedrijf. Ons DNA is: direct communiceren, eerlijk zakendoen, betrokken en betrouwbaar en klant- en oplossingsgericht denken.”

Soest
De wortels van het internationale bedrijf liggen in Soest en die afkomst wil Bert van ’t Net niet verloochenen. ,,Dat is ook de reden dat wij al jaren lid zijn van de Soester Zakenkring. Wij dragen het Soester bedrijfsleven een warm hart toe. Wij hebben een goede verstandhouding met onze collega-ondernemers die wij als goede buren zien.”
Nieuwe en internationale markt
Een bedrijf dat meer dan 100 jaar meegaat heeft veel ontwikkelingen meegemaakt en weet hoe het is om in te spelen op veranderende marktomstandigheden. Roel Schmetz zegt daarover: ,,Het internet en social media zorgen voor een grotere afzetmarkt. Op onze website hebben wij een systeem voor taxatieafspraken gemaakt. Dankzij onze wereldwijde netwerk verzorgen wij verhuizingen naar alle werelddelen. Van de Verenigde Staten tot Afrika en van Azië tot Australië. Onze klanten, bedrijven, expats, particulieren, kunnen er van op aan dat hun eigendommen op tijd en schadevrij op de afgesproken plek arriveren. Wij hebben hiervoor twee man fulltime in dienst. Internationale verhuizingen vergen veel voorbereiding. Denk alleen maar aan douaneformaliteiten.”

Orkestverhuizingen
,,Niks is te groot voor ons”,  vult Bert aan. ,,Er is nog nooit niets gelukt. Geen huis te hoog, geen meubelstuk te veel. Van ’t Net verzorgt uw verhuizing naar elk werelddeel. Een voorbeeld van ons specialisme zijn de orkestverhuizingen. Hiervoor hebben wij een aantal speciaal aangepaste vrachtauto's. Deze vrachtauto's zijn allemaal voorzien van luchtvering en geklimatiseerde laadruimten. Wij regelen alles. Dus ook de douaneformaliteiten en de totale orkestopstelling.”

Duurzaam
Verduurzaming van bedrijfsvoering is een actueel thema waar Van ’t Net ook dagelijks mee bezig is vertelt Roel. ,,De regels worden strenger en als we onze klanten in de toekomst willen blijven bereiken moeten we daar goede oplossingen voor vinden. Daarom wordt ons wagenpark langzaam maar zeker verduurzaamd. We letten op verbruik, energiezuinig rijden en oud meubilair schenken we aan de Kringloopwinkel of we verkopen het aan opkopers. In de expeditieruimte gaat de thermostaat een graadje lager. Je doet wat in je macht ligt.”

Enorme hal
De expeditieruimte! Roel en Bert bieden aan om een kijkje te nemen in de enorme ruimte aan het Weteringpad, een steenworp van het kantoor aan de Koningsweg. In de enorme hal van 6500 vierkante meter staan houten containers van zeven kuub hoog opgestapeld. De containers worden op maat in de eigen houtzagerij gemaakt. Roel: ,,Complete huishoudens en dure inboedels van bijvoorbeeld hotelketens staan hier opgestapeld.” Ondertussen fietst een medewerker langs. Een efficiënt vervoermiddel in deze grote hal.

Trots en vertrouwen
Het geheim van ruim 100 jaar Van ‘t Net? Bert: ,,Eéndracht maakt macht. Samen zijn we sterk. We zijn trots op wat er staat, maar zijn zelf heel gewoon gebleven. Eigenlijk niet veel anders dan onze (over)grootvader die met paard-en-wagen en klompen aan zijn voeten het bedrijf startte. Als vierde generatie kijk ik met vertrouwen naar de toekomst.”

Nieuwsoverzicht