Ondernemers vinden elkaar bij Nieuwjaarsbijeenkomst Soester Zakenkring


Maandag 14 januari 2019

Het loopt het al snel vol met Soester ondernemers die elkaar het allerbeste voor het nieuwe jaar wensen. De woorden ‘veel gezondheid, succes en geluk’ worden vergezeld van stevige handdrukken, ferme schouderkloppen en (selectief) één, twee of drie zoenen. Die wensen worden ook gegeven door het volledig aanwezig college en enkele raadsleden.

Het is dus druk op één van de leukste feestjes in Soest. De ondernemers krijgen ruimschoots de tijd om hun collega’s te spreken voordat zij in de vergaderzaal plaats nemen om te luisteren naar de nieuwjaarstoespraak van Judith de Pagter en van burgemeester Rob Metz.

Nooit meer te druk
Voor Judith de Pagter is de speech haar eerste nieuwjaarstoespraak in haar rol als SZK-voorzitter. Het thema van haar verhaal slaat aan bij de aanwezigen. Iedereen wil namelijk: ‘Nooit meer te druk’ zijn. Judith citeert auteur Tony Crabbe die een boek heeft geschreven waarin hij de lezer laat nadenken hoe om te gaan met de stroom aan informatie, eisen en verwachtingen die dagelijks op ons afkomen. Judith: ,, De informatiestromen worden elk jaar groter en groter. De druk neemt hand over hand toe. Het altijd ‘aan’ staan, het voortdurend op je telefoon kijken en het van bezigheid naar bezigheid hollen.”

Drukte is volgens Judith niet noodzakelijk. Druk zijn is vermijding, uitstellen. ,, Als we moeten kiezen tussen iets wat ons veel moeite kost, tussen het doornemen van binnengekomen e-mails of het aanpakken van een complex project, kiezen we als het erop aankomt vaker wel dan niet voor het makkelijke, drukke werk. We verhullen dat we werk aan het uitstellen zijn.”

Judith geeft de aanwezigen vier van de tien praktische tips die in het boek staan:

* De Uitknop
Het brein is er niet op berekend om altijd maar bezig te zijn en heeft zo nu en dan rust nodig.  Gun je brein een onderbreking. Spreek met jezelf af dat je op bepaalde tijden je mail bekijkt en doe dat niet voordat je naar bed gaat.
* Schrap een vergadering
Judith is helder in haar advies: ,,Inefficiënt vergaderen kost bedrijven veel geld. Stap eens uit je comfortzone en schrap volgende week eens één vergadering…!”
* Begin ruim van te voren
We zijn geneigd om moeilijke, omvangrijke of creatieve taken voor ons uit te schuiven. Dit kun je vermijden door enkele dagen van te voren alvast het ‘bestand’ in je hoofd als taak ‘aan te maken’. Wanneer je dan echt aan de taak begint, kun je gerichter denken en zullen de ideeën veel makkelijke komen.
* Lachen
De perfecte noodoplossing: neem het wat minder serieus, til er was minder zwaar aan. Meer lachen is goed tegen de stress. Het verlaagt de bloeddruk en het stimuleert de aanmaak van endorfine.

Voucher
Voor elke bezoeker is een voucher die recht geeft op het boek van Tony Crabbe. De eerste vijftig mensen die zich de komende dagen bij Boekhandel Van de Ven melden krijgen het boek zelfs gratis.Het realiseren van minder drukte geeft volgens de voorzitter meer tijd voor focus op andere zaken. Mooie activiteiten van de Soester Zakenkring bijvoorbeeld.  

Activiteiten 2019
In 2019 zijn er weer voldoende interessante, leuke en informatieve activiteiten. Naast de Nieuwjaarsbijeenkomst staan de Haringparty Soest-Baarn, de golfdag en de ,,aangeklede” Algemene Ledenvergadering als ontmoetingsbijeenkomsten te wachten. Daarnaast worden er in 2019 vier lunchbijeenkomsten gehouden. ,,Hierin worden onderwerpen centraal gesteld waar elke ondernemer van kan leren”, zegt de voorzitter.
In 2019 gaat er nog meer gebeuren:
* Realisatie van een breed gedragen Ondernemersfonds voor heel Soest.
* Vervolgen van het in januari 2018 geïntroduceerde bedrijvenregister Soest. ,,Heeft u zich nog niet aangemeld, dan doe ik een oproep om dat alsnog te doen”.In samenwerking met de gemeente Soest het achtste Ondernemerscongres. 
* Betere communicatie naar leden middels social media en nieuwsbrieven.
Ledengroei middels een introductietarief voor bedrijven die reeds lid zijn van een bedrijvenkring die onder de koepel van de Soest Zakenkring valt, maar nog geen lid zijn van de Soester Zakenkring.

Burgmeester
Burgemeester Rob Metz prijst in zijn speech het ondernemersklimaat in Soest. ,,Wij zijn in Soest wereldkampioen ZZP”, vertelt de burgervader. Voor Metz was 2018 een spannend jaar. ,,We hebben 17 nieuwe raadsleden mogen verwelkomen. Ik heb afscheid genomen van een volledig college waar ik met veel plezier heb samengewerkt en het nieuwe college heb ik in mogen werken. Met twaalf verschillende partijen wordt er goed en constructief samengewerkt. Af en toe mogen we het lekker oneens zijn. Geen probleem. We agree to disagree.” De burgemeester maakt zich zorgen over de verdraagzaamheid in het land en dat merkt hij ook persoonlijk. ,,Nuances verdwijnen en het lijkt erop dat alleen de extreme standpunten overeind blijven. Neem bijvoorbeeld de zwartepietendiscussie en onlangs het Nashville-verklaring. We moeten elkaar blijven vinden. In gesprek gaan en blijven. Mijn thema is verbinding en respect.“

Felcitatie
Na de speech van burgemeester Rob Metz heft Judith eerst het glas en maakt van de gelegenheid gebruik om de jarige Joop Verhoef te feliciteren en een bos bloemen te overhandigen.

Genieten
Vervolgens nodigt gastheer Robbert Goedhart de aanwezigen uit om de vertrekken van het restaurant te bezoeken. In de verschillende kamers kan er genoten worden van buffetten uit diverse delen van de wereld.  Een verdieping hoger worden handen versierd met een Henna Tattoo en mensen die willen relaxen en ontspannen (en even de drukte willen ontvluchten) ondergaan een stoelmassage. Ondertussen wordt er vrolijk geproost op een succesvol en gezond 2019. De Nieuwjaarsbijeenkomst van de Soester Zakenkring is en blijft een van de leukere feestjes van Soest.

Tekst: Peter Beijer, woordvaardig.nl 

Voor de door onze huisfotograaf Jaap van de Broek gemaakte foto’s, klik hier.

Voor het artikel en foto's in het AD-Amersfoortse Courant, van de hand van Jacques Happe, klik hier.

Voor een artikel met groepsfoto in de Soester Courant, klik hier.

Nieuwsoverzicht