Historie Soester Natuurbad in geschiedenis- en belevenisboek


Maandag 05 november 2018

Lex Bergers en Peter Beijer (van woordvaardig.nl, lid van de Soester Zakenkring en schrijver van diverse artikelen voor de website van Zakelijksoest.nl)  hebben een boek geschreven over de historie van het Soester Natuurbad. Volgens de makers is het boek een uitgave geworden waarin belevenissen, geschiedenis en nostalgie hand in hand gaan. Het boek van 120 pagina’s is rijk voorzien van foto’s die het tijdsbeeld van 1933 tot 1990 op fraaie wijze illustreren. Vrijdag 16 november is de lancering van het boek waarin  volgens de makers veel mooie herinneringen zijn vastgelegd.   

Het Soester Natuurbad was van 1933 tot 1990 voor generaties Soesters dé ontmoetingsplek. Vakantie vieren in het eigen dorp, dat kon. Want midden in de prachtige natuur van de Soester Duinen kon men zwemmen, duiken, pootjebaden, zonnen, sporten en flaneren.  

Beijer en Bergers startten vorig jaar met het produceren van het boek. De afgelopen maanden verzamelden zij veel info, werd er onderzoek gedaan in oude documenten, voormalige badmeesters en badjuffen werden geïnterviewd.

,,Een boek met foto’s, verhalen  en geschiedschrijving”, vertelt Lex Bergers. ,,Ook veel reacties van (ex-)Soesters over hun ervaringen met het Soester Natuurbad zijn in het boek terug te vinden.”

Het natuurbad is in 1933 ontstaan als werkverschaffingsproject. Bergers: “In de crisistijden werden mensen aan het werk gehouden. Een zwemplas creëren zorgde voor een aantal maanden werk voor werkloze arbeiders” Peter Beijer: ,,Toenmalig wethouder Peter van den Breemer opende het zwembad op pikante wijze. Hij ontkleedde zich voor de menigte en bleek een zwempak onder zijn boerenkloffie aan te hebben. De eerste duik in de zwemplas was van deze markante Soester”.

De eerste plons van Peter van den Breemer is een voorbeeld van een van de vele verhalen die in het boek opgetekend staan. Het verhaal achter de sluiting van het bad, dat nog steeds veel emoties in Soest oproept, wordt uiteraard ook uitgebreid beschreven.

Boekpresentatie

Het boek is vormgegeven door Erica Heykoop van Zippy Communicatie en gedrukt door Practicum Print Management. De bekende Soester tekenaar Jean-Marc van Tol heeft een unieke en bijpassende strip van Fokke en Sukke gemaakt die in het boek is opgenomen.

Het boek over het Soester Natuurbad wordt vrijdag 16 november om 19:00 uur gepresenteerd bij Boekhandel Van de Ven. De eerste boeken worden uitgereikt aan Harry Witte en Jos Tak. Zij waren de actievoerders van het eerste uur die probeerden de sluiting van het bad te voorkomen.  Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen het boek à € 24,95, na de presentatie aanschaffen.

Het boek is vanaf 17 november, naast Boekhandel Van de Ven, te koop bij Primera, Bruna, Cigo Peperzak, Marco Veenema Uw Slager en in Soesterberg bij de Cornershop.

 

Nieuwsoverzicht