Tupker Kunst- en Siersmederij: Beste Bedrijf van Soest 2018


Donderdag 01 november 2018

Rein Tupker en zijn zoon Pascal van Tupker Kunst- en Siersmederij zijn gisteravond tijdens het Ondernemerscongres Soest uitgeroepen tot Beste Bedrijf van Soest 2018.

Siersmederij Rein Tupker Beste Onderneming van Soest

Op de website van Rein Tupker is te lezen: “Smederij Rein Tupker & ZN staat voor functionaliteit, kwaliteit en originaliteit.” De siersmid heeft ongetwijfeld veel tevreden klanten. Tupker was een van de tien genomineerden die in aanmerking kwam voor de Beste Onderneming van Soest. Woensdagavond 31 oktober was de finale. De strijd ging tussen Banketbakkerij Lex Verkleij, Karelsen Bandenservice V.O.F. en de smederij van Tupker.

De drie finalisten zijn zichtbaar nerveus als zij hun pitch moeten doen voor een afgeladen zaal. In het Officierscasino in Soesterberg is ondernemend Soest getuige wanneer achtereenvolgens banketbakker Lex Verkleij, siersmid Rein Tupker en bandenexperts Martijn en Rob de Winter hun verhaal doen.

De ondernemers stralen de passie uit wanneer zij hun bedrijf in de spotlights mogen zetten. De vijf minuten spreektijd lijken vooraf een onneembare vesting, maar zodra de heren op stoom raken gaat de spraakwaterval van start. Het is mooi om te zien hoe gedreven en gepassioneerd de Soesters over hun bedrijf vertellen.

Na de drie geslaagde pitches wordt er gestemd en Rein Tupker wint overtuigend. Hij krijgt 45% van de stemmen.

Rein Tupker vertelt dan ook, in een interview met Judith de Pagter, met enthousiasme over de mooie resultaten die hij met zijn onderneming heeft gerealiseerd. Resultaten die niet gaan over winst en verlies, maar juist over prachtige sculpturen en kunstwerken. Functioneel ook: van grafmonument tot hekwerk en van kerkwerk tot restauratie.

Een duurzaam bedrijf, of zoals Rein het zelf vertelt: ,,Mijn werk gaat honderden jaren mee en hoeft niet weggegooid te worden. Bovendien restaureer ik spullen die zo weer jaren mee kunnen.”

Een van de meest eervolle opdrachten die Rein mocht vervullen was het vervaardigen van bronzen zonnebloemen voor het monument van de slachtoffers van de MH-17-ramp. Een ander mooie opdracht ging aan zijn neus voorbij. Maar hij kijkt er nog wel met plezier op terug. ,,Het was in Versailles. Een opdracht voor het paleis aldaar. Daar had ik wel oren naar. De hele dag tussen die opdrachtgevers gezeten. Ik heb er geen woord van verstaan en helaas kreeg ik de opdracht niet. Het was wel een mooie ervaring.”

Het verhaal kenmerkt de bescheidenheid en de humor van een vakman. Rein wil de Soesters graag kennis laten maken met de siersmederij. ,,Ik nodig collega-bedrijven uit Soest graag uit om langs te komen bij mijn bedrijf op de Zuidergracht 50. Wie weet wat wij voor elkaar kunnen betekenen.”

Op de vraag van presentator Robbert Meeder wat de droomopdracht voor hem is antwoordt de siersmid: ,,Ik zou graag een grote sculptuur op een van de rotondes in Soest willen plaatsen. Welke rotonde maakt mij niet uit. Laten we er maar met een beginnen.”

Een mooi bedrijf en een verdiende winnaar van deze eerste verkiezing van Beste Ondernemer van Soest. Bovendien is de continuïteit van de siersmederij gewaarborgd. Zoon Pascal staat al volop in de startblokken om ook de toekomst van dit bijzondere bedrijf kleur te geven.

Tekst: Peter Beijer, woordvaardig.nl

 

 

Nieuwsoverzicht