Bewoners kiezen naam plein Dorpshart Soesterberg: Den Berghplein


Dinsdag 18 september 2018

Maandag 17 september kozen huidige en toekomstige bewoners van Soesterberg de naam voor hun nieuwe plein in het dorpshart: het Den Berghplein. Pas sinds 1837 heet Soesterberg daadwerkelijk Soesterberg. Voor die tijd stond het dorp bekend als ‘Den Bergh’. De eerste bewoners (zowel daggelders, bezembinders en bijenhouders als rijke adel en bestuurlijke elite) vestigden zich in Den Bergh in de gouden eeuw toen tussen Amersfoort en Utrecht de ‘Wegh der Weegen’ aan werd gelegd. Het nieuwe appartementengebouw aan de rand van het plein krijgt ook de naam ‘Den Bergh’.

Afgelopen maandag kozen bewoners de naam van het nieuwe plein. Van de ongeveer 500 bezoekers op de dorpsmarkt (informatiemarkt over de ontwikkelingen in het dorp) brachten 158 mensen een stem uit voor de nieuwe naam van het plein. Daarvan stemden 75 mensen op de naam Den Berghplein. De overige stemmen gingen naar Jacob van Campenplein (16), Campus (10), Vliegdorpplein (32) en Vleugelplein (25). Ook was er nog één andere naam voorgesteld maar die had maar één stem.

Soesterberg is volop in ontwikkeling. Daarom krijgt het dorp een nieuw aantrekkelijk hart, met een plein voor activiteiten en ontmoetingen. Maar ook met appartementen er omheen, ruimte voor kleinschalige horeca en maatschappelijke voorzieningen. Het nieuw aan te leggen plein in het hart van Soesterberg – op de kruising Banningstraat-Rademakerstraat-Kampweg – wordt straks dé ontmoetingsplek van Soesterberg.

Bewoners kozen al voor groene inrichting
Het nieuwe plein krijgt een groen karakter. In 2016 kon ieder huishouden in Soesterberg ook al stemmen op wat voor uitstraling het nieuwe plein moet krijgen. Toen waren er 3 varianten en een ruime meerderheid koos voor de ontwerpstijl ‘Groene Campus’ met veel groen, zitjes en een waterelement.
 

Behoud monumenten
Het bestaande monument met de vleugel krijgt een mooie plek op het nieuwe plein. Dit hoort echt bij Soesterberg en dat wil de gemeente graag behouden. Ook het oorlogsmonument met de 33 bomen (die symbool staan voor de ‘gevallenen van Soesterberg’) op het Odijkplein blijft bestaan. Bij de aanleg van het nieuwe plein knapt de gemeente gelijk het Odijkplein op. Door de openbare ruimte daar efficiënter in te delen, komen er bijna twee keer zoveel parkeerplaatsen (met behoud van het monument en de herdenkingsbomen).
 

Behoud activiteiten en evenementen
Bijna alle activiteiten die voorheen op het evenemententerrein plaatsvonden, kunnen straks ook op het nieuwe plein. Zoals Koningsdag, de Sinterklaasintocht en paaseieren zoeken. Ook heeft de gemeente in overleg met de kermisexploitant het ontwerp zó gemaakt dat er ruimte is voor de kermis (waarbij ook een stukje van de Banningstraat en de ruimte voor de sporthal worden benut).

Planning
Naar verwachting start in 2019 de bouw van de appartementen (vrije sector en sociale huur) die aan de rand van het nieuwe plein komen. De gemeente legt de openbare ruimte aan zodra de werkzaamheden voor de appartementen geen schade meer aan kunnen richten aan het nieuwe plein.
 

Bron: gemeente Soest

 

Nieuwsoverzicht