Golfen, gezelligheid en genieten


Donderdag 28 juni 2018

Harderwijk, woensdag 27 juni 2018. Het is half 12 en de eerste Soester ondernemers druppelen het clubhuis van Golf4All binnen. De sfeer is direct goed, want de zon prikt enthousiast en succesvol een aantal gaten in het wolkendek. De dresscode van de 53 sportievelingen die zo direct de uitdaging met de 18-holesbaan aangaan, is aangepast op het weerbericht: een stralende dag nodigt uit tot het tonen van blote benen gehuld  in soms oogverblindende shorts. Je hoeft overigens geen geoefend oog te hebben om te constateren dat een beetje zonlicht op de benen geen overbodige luxe is voor sommige exemplaren.

Ontspanning
Het bruinen van de benen is dan ook een prima bijkomstigheid van de Golfdag. Het is niet alleen het golfen dat de dag zo leuk maakt. Vijf uur lang met enkele collega’s in de natuur lopen voelt als een dag vakantie. Even weg uit de dagelijkse beslommeringen. De hectiek wordt ingewisseld voor een strak blauwe lucht en de e-mailbox is vervangen door een tas met golfclubs. Ontspanning is het toverwoord.

Stephan Ott heet op zijn kenmerkende manier iedereen welkom op het schitterende golfcomplex van Golf4All. Henk van Asch legt hierna uit wat de spelregels van de dag zijn. Met een welgemeende succeswens stuurt hij de 18 flights naar hun startpunt en het golffeest, een exercitie van maar liefst vijf uur, kan beginnen.

Buggy
Zelf neem ik in een buggy plaats om, samen met Thijs Duindam, de flights te bezoeken en te fotogaferen. Wij verwonderen ons over de slagkracht van de deelnemers. De ene kan met precisie een bal 240 meter verder leggen, een ander weet met speels gemak en gevoel voor de ligging van het gras en de windrichting een bal perfect te putten. Die ballen zijn overigens voorzien van een logo van Eetvilla Van den Brink. Dat het logo geassocieerd kan worden met het logo van een Rotterdamse voetbalclub berust volgens ballensponsor Stephan Ott puur op louter toeval.

Kroket
Ondertussen rijden Thijs en ik opnieuw een rondje over de baan, maar nu met een arsenaal aan broodjes kroket in de achterbak. Thijs is een horecaman pur sang en hij wil niet dat een golfer onverhoopt in een koude kroket hapt. Daarom rijden we stuiterend door de golfbaan, alle golfetiquetteregels negerend, om op tijd de lekkernijen te bezorgen. Enkele huiveringwekkende momenten overleven we als we met een vaart, die de arme buggy totaal niet gewend is, een heuvel afrijden waarbij we maar gokken dat er geen water of een metersdiepe bunker aan de andere kant ligt.

Om half zes komen de eerste golfers het clubhuis binnen. Het trio dames dat negen holes zou lopen, heeft uiteindelijk veertien prachtige paradepaardjes van deze baan bedwongen. Lisette, Clementine en Gea puffen uit op het terras. Het is verdiend. Aan de horizon zien zij hun zwetende collega’s naar de laatste vier holes lopen.

Handjes en kusjes
Nadat alle flights binnen zijn wordt er genoten van een borrel en wordt het feest voortgezet in Grand Café Soestdijk. Daar staat een buffet klaar en wordt er onder het genot van een drankje nog even nagepraat over birdies en eagles. Henk van Asch en Stephan Ott verzorgen de prijsuitreiking. Henk vertelt over de statistieken en Stephan doet de handjes en kusjes, waarbij hij overigens totaal geen onderscheid maakt tussen man en vrouw.  Heel veel winnaars: van de longest tot de aanmoedigingsprijs, iedereen komt aan bod. Hier en daar worden beschuldigingen als “duikboot” weerlegd en tegengesproken. In een van de foto’s in bijgaand fotoalbum zijn de namen van alle winnaars te lezen. De gelukkige winnaars hebben we bovendien op de plaat vastgelegd.

Nadat de laatste scampi is opgegeten en het laatste biertje is getapt gaat iedereen voldaan naar huis. Het was een gezellige dag, een klein beetje vakantie. Een mooie traditie die volgend jaar ongetwijfeld een vervolg krijgt.

Tekst en foto’s:
Peter Beijer
http://www.woordvaardig.nl/

Voor de uitslagenlijst, klik hier.

 

Nieuwsoverzicht