Eerste vaatje Hollandse Nieuwe brengt 18.200 euro op


Woensdag 13 juni 2018

Het is goed toeven in restaurant De Soester Duinen tijdens de jaarlijkse Haringparty Soest-Baarn 2018. In de uitnodiging werd hét netwerkevenement van het jaar aangekondigd als de start van de zomer. Dat treft: we hebben er al een paar heerlijke zomerse dagen opzitten en op deze dinsdagavond voelt dit zilte evenement als een pauze van die prachtige pre-zomer. Nagenieten van de heerlijke dagen en vooruitkijken naar het echte zomerse werk dat in juli gaat beginnen. Voordat de vakantie-uittocht begint nog even gezellig met elkaar netwerken onder het genot van een wijntje, een hapje en uiteraard meerdere verfijnde stukken zilt zeebanket.

Het Soester Knollenkoor, met daarin ook enkele rasechte Soester Knollen, zingt een aantal zeemansliederen zodat iedereen bij binnenkomt direct in de sfeer komt van de woelige baren, de schuimende branding en de stoere zeevissers.

Stilte
Kees Wantenaar krijgt met moeite de mensen stil, maar zodra de voorzitter een moment stilte vraagt voor de onlangs overleden Hans Gerretsen zwijgt iedereen uit respect. ,,Hans was vaak hier aanwezig, wij zullen hem missen”, vertelt Wantenaar. De voorzitter heet het college van burgemeester en wethouders welkom en maakt van de gelegenheid gebruik om de nieuwe wethouders succes te wensen.

Veilingmeesters
Na het openingswoord is het podium voor veilingmeesters Richard Buss en Stephan Ott. De heren zijn gekleed in glimmende jasjes en kunnen de vergelijking met een quizmaster uit de jaren 80 glansrijk doorstaan. Alsof Willem Ruis en Ron Brandsteder de microfoon ter hand hadden genomen.

Richard Buss heeft nog nooit microfoonangst gehad en vloeiend spoort hij de aanwezigen aan om vooral maar te bieden op het eerste vaatje haring. De bordjes gaan in rap tempo omhoog, met hetzelfde tempo moet Remco de Hiep de gegevens van de bieders noteren die binnen enkele dagen een factuur tegemoet kunnen zien. Elk bod is vijftig euro waard.

52 Tussendoorprijzen
Stephan Ott loopt door de zaal om aanwezigen te enthousiasmeren een bod te doen. Er zijn veel prijzen te verdelen en als je geluk hebt dan win je zomaar een kist sinaasappels van Cooiman, een haman handdoek van Zwembaden in Stijl of dinerbon van Restaurant de Soester Duinen of ’t Hoogt. Andere prijswinnaars gaan met een sessie voor loopbaanbegeleiding of VIP-seats van FC Utrecht naar huis. Zo worden er veel prijzen verdeeld en gaat het bieden in een ongelooflijk rap tempo.

Zelfs Richard Buss kan het tempo niet meer bijbenen en last een pauze in. De teller heeft inmiddels de 10.000 euro gepasseerd. ,,Na de pauze gaan we het record van vorig jaar verbreken”, belooft Buss.

Smurfit Kappa Golfkarton aan de haring
Het bieden gaat na de pauze onverminderd door. De nummers worden in sneltreinvaart omgeroepen. Het lijkt net bingo, alleen dan veel sneller. De bieders worden zo nu en dan gefêteerd met een prijs en als je echt geluk hebt staat Stephan Ott voor je met een bus knallende confetti. ,,Wie maakt me los? Ik lijk wel een marktkoopman!” Richard Buss blijft bewonderenswaardig enthousiast in zijn lichtgevend paarse jasje. Het winnende bod wordt gedaan door Smurfit Kappa Golfkarton. Sales Director Rob Stalenhoef steekt precies op tijd zijn bordje omhoog. Met zijn vijftig euro komt het bedrag voor het eerste vaatje op € 18.200,00.

Goede doelen
Dat bedrag gaat naar een aantal goede doelen. Een opsomming: gereedschappen Kinderatelier, Nationaal Kampioenschap Traditioneel Gerei, Duo fiets De Leuning, Open Monumentendagen Soest, Sinterklaasintochten Soest, Soesterberg, Baarn, Hospice De Luwte, Koningsdagspelen, HMG legertenten, materialen Amerpoort, AED Verkeersregelaars.

Een buffet met allerlei heerlijkheden sluit de geanimeerde avond af. Paul Martens van de Soester Zakenkring kijkt voldaan terug op het evenement. ,,Het was weer een leuk feestje voor ondernemend Soest en Baarn. Een rijke traditie die wij graag voort willen zetten. De bereidheid om iets te doen voor het goede doel is groot in deze regio. Mooi dat we dat kunnen combineren met een avond waarin ontmoeten centraal staat.”

Bekijk hier het fotoboek gemaakt door Jaap van den Broek.

Tekst: Peter Beijer - Woordvaardig

 

Nieuwsoverzicht