Johan Schimmel voelt zich thuis bij filosofie Yves Rocher


Woensdag 28 februari 2018

Iedere plant is bijzonder en heeft haar eigen unieke eigenschappen en specialiteiten. Dat is de filosofie van Yves Rocher. Om te kunnen leven, overleven en herstellen, ontwikkelen planten een rijkdom aan ingenieuze mechanismen. Planten passen zich aan. Het Franse bedrijf is het oudste lid van de bedrijvenkring de Soestdijkse Grachten. De Nederlandse afdeling is sinds 1974 gevestigd in Soest. Een bijzonder cosmeticabedrijf. Bij het productieproces zijn geen chemische hulpmiddelen, maar puur natuurlijke grondstoffen de basis voor een breed scala aan producten. Naast de merknaam Yves Rocher heeft Groupe Rocher ook nog andere merken, zoals b.v. Daniel Jouvance, Dr Pierre Ricaud, Isabel Derroisné, Kiotis, Petit Bateau en Galérie Noémi in portefeuille. Soester Johan Schimmel werkt sinds 1980 bij het duurzame bedrijf. De filosofie van Yves Rocher spreekt hem aan, logisch anders hou je het niet 38 jaar vol. Johan: ,,De natuur is de basis van Yves Rocher. We geven daarom als bedrijf ook veel terug aan de natuur”

Veel post

In 1980 solliciteerde Johan na zijn HEAO-studie bij Yves Rocher. Het bedrijf was toen al duurzaam en haar tijd wat dat betreft ver vooruit. Dat was echter niet de motivatie van de Soester om een briefje naar de directie te sturen. ,,Mijn broer Hendrik Jan had destijds een vakantiebaantje bij de P.T.T. Hij vertelde mij dat Yves Rocher heel veel post kreeg en concludeerde dat het wel erg goed gaat bij dat bedrijf. Dat Yves Rocher een snelgroeiend en succesvol postorderbedrijf was, wist ik toen nog niet. Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen. Ik ging ervan uit dat ik hooguit twee jaar bij Yves Rocher zou werken. Het bedrijf bleek mij echter goed te liggen. Marketing is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik ben hier grootgebracht met het idee ‘meten is weten’. Als wij onze klanten goed kennen, kunnen wij ook goed inspelen op hun wensen en behoeftes.”

Foundation Yves Rocher

De ouders van Johan kwamen uit boerenfamilies. Die achtergrond zorgt ervoor dat hij zich thuis voelt bij de natuurlijke en duurzame filosofie van Yves Rocher. Een voorbeeld daarvan is de Foundation Yves Rocher. Deze reikt de Prix Terre de Femmes uit aan vrouwen die zich dagelijks inzetten om de wereld een beetje beter te maken. De Foundation heeft 325 prijzen in vijftig verschillende landen uitgereikt aan vrouwen die bijdragen aan de verwezenlijking van de door de Verenigde Naties opgestelde Millenniumdoelen.

Bescheiden

 ,,Misschien zijn wij als onderneming wel te bescheiden. Onze Foundation is niet zo bekend in Soest en omgeving. Wij hebben prachtige acties. Met Plant for the Planet hebben we al meer dan 60 miljoen bomen geplant. Tussen nu en 2020 heeft de Fondation Yves Rocher zich voorgenomen om 100 miljoen bomen te planten. Dat doen we met planters wereldwijd (ook in Nederland), samen met hen gaan we de uitdaging voor het behoud van onze biodiversiteit aan. Vanuit de Foundation leverden wij ook lespakketten voor Nederlandse basisscholen. Doelstelling is om de jeugd kennis te laten maken met de natuur zodat dit in hun DNA verankerd wordt.”

Visionair

Yves Rocher is opgericht door de Fransman met dezelfde naam. ,,Een visionair” volgens Johan Schimmel die Rocher ooit ontmoette in Parijs. ,,De rijkdom van de natuur is de basis van al zijn producten. Die passie heeft hij overgenomen van zijn grootmoeder. De planten die wij nodig hebben voor onze producten telen wij zelf. Yves Rocher had ook door dat een postorderbedrijf een directe link naar de klanten was. Hij introduceerde de webshop ‘avant la lettre’. Inmiddels zit Yves Rocher in 110 landen. Een wereldwijde multinational. De streek rondom La Gacilly, het geboortedorp van Yves Rocher, was niet welvarend, maar dankzij Yves Rocher is daar nu volop werkgelegenheid.”

Centraliseren

In de 38 jaar dat Johan Schimmel bij Yves Rocher werkt heeft hij de ontwikkeling van de Nederlandse afdeling van Yves Rocher en die van het Soester bedrijventerrein meegemaakt. ,,Toen ik hier startte waren wij een van de grootste bedrijven. Ik had maar liefst 150 collega’s in Soest. Dat is sinds het jaar 2000 veranderd toen veel afdelingen gingen centraliseren. De Soester afdeling is momenteel het marketingbureau voor de postorder in de Benelux-organisatie. Nu werken hier nog 25 mensen. In die beginjaren waren op het Soester bedrijventerrein ook andere reuzen zoals Foxboro, Chemco en Mercurius. Peter Kant, de toenmalige directeur van Yves Rocher, was in 1995 een van de oprichters van Stichting De Soestdijkse Grachten. “

Rode draad

Dat de onderneming haar oorsprong in Frankrijk heeft bleek symbolisch voor Johan Schimmel. ,,Mijn vrouw is een Française. Ha, ha, nee ik heb haar niet ontmoet via mijn werk. Je gaat ook wel eens op vakantie naar Frankrijk en daar gebeuren dan ook mooie dingen. Mijn kinderen hebben een Frans en Nederlands paspoort. Op school vond ik Frans al een mooie taal. Yves Rocher maakt al 38 jaar een belangrijk deel uit van mijn leven. Ja, je kan stellen dat Frankrijk de rode draad in mijn leven is.”

Foto, interview en tekst:
Peter Beijer (www.woordvaardig.nl)

Nieuwsoverzicht