Ondernemers vinden elkaar bij Nieuwjaarsbijeenkomst Soester Zakenkring


Maandag 15 januari 2018

Paul Martens is in zijn openingswoord duidelijk. De nieuwjaarsreceptie in Restaurant De Soester Duinen is  ,,een van de leukere feestjes in Soest.” Het jaar is al bijna twee weken oud, of jong als u dat wilt, als Paul deze woorden uitspreekt aan een 225-koppig gehoor. De secretaris van de Soester Zakenkring (SZK) belooft een enerverende avond met een nieuwjaarstoespraak die anders is dan anders. Sterker nog, er komt helemaal geen toespraak. Burgmeester Rob Metz en voorzitter Kees Wantenaar worden door presentator Jean Heijl, volgens Paul Martens: ,,de man met een van de mooiste stemmen van Soest”, geïnterviewd.

Jean heeft inderdaad een prettige stem waarmee hij de burgermeester en de voorzitter antwoorden ontlokt die er bij het aandachtig publiek goed ingaan.

Gasloze woonwijk
Zo vertelt Kees dat de Soester economie goed draait. Hij voegt daar aan toe: ,,Misschien klinkt het arrogant, maar wij als SZK leveren daarbij een belangrijke bijdrage.”

Burgemeester Metz onderstreept de woorden van Kees: ,,We zien weinig lege winkels. Soest is beter uit de crisis gekomen dan andere gemeenten. De cijfers laten het zien. Soest doet het uitstekend.” Ook op het gebied van duurzaamheid ziet de burgemeester kansen voor Soest en de nieuwe woonwijk in Soesterberg. ,,De nieuwe wijk op de vliegbasis wordt gasloos ontwikkeld. Dan helpen we de Groningers in Slochteren ook en kan de gaskraan weer een stukje dicht. Hoe er dan gasloos gebouwd gaat worden? Eenvoudig. Geen gasaansluiting in de woningen.”
Kees Wantenaar voorziet een zonnig 2018. ,,Er gebeurt veel in Soest. Er wordt energie in nieuwe energie gestoken. We hebben een platform dat voor verdere verduurzaming gaat zorgen. Het is mooi dat wij elkaar als ondernemer, maar vooral als mens weten te vinden.”
Rob Metz besluit het vragenhalfuurtje met de oproep om op 21 maart vooral te gaan stemmen én om die verkiezingen te promoten. ,,Met vijftien deelnemende partijen valt er genoeg te kiezen!”

De Z van Zakelijk en de Z van Soest – Zakelijk Soest
De burgemeester merkt op dat echte Soesters de naam van hun woonplaats met een Z uitspreken. Kees Wantenaar voegt direct de daad bij het woord. De preses van de SZK heeft het ook deze avond over ,,Zoesders die elkaar wat gunnen in het Zoesder ondernemersklimaat.”
Die Soester Z komt later op de avond terug. Judith de Pagter van onder meer Soest Netwerkt introduceert Remco de Hiep van Reto Internetburo dat www.zakelijksoest.nl in een nieuw jasje gestoken heeft. Judith legt uit waarom de website is vernieuwd en vooral wat de voordelen zijn van het bedrijvenregister waar alle Soester ondernemers, dat zijn er vijfduizend, zich bij aan kunnen sluiten.
De Z van Zakelijk ‘Zoest’ is het centrale punt tijdens de presentatie van Remco de Hiep.  Het nieuwe logo is een Z en daarmee introduceert Remco de nieuwe website van Zakelijk Soest. Een site die in 2011 vijfhonderd bezoekers per maand had. Inmiddels is die frequentie gestegen tot het indrukwekkende aantal van vijfduizend. “En er zit nog veel meer groei in” voorspelt Remco.

Uniek bedrijvenregister
De nieuwe website is te vinden onder Zakelijksoest.nl en vanaf 16 januari is de mogelijkheid om via die website registratie in het Soester bedrijvenregister te krijgen. De gemeente Soest is tot dit initiatief gekomen om haar inkoop- en aanbestedingsbeleid duurzamer te maken. Om die reden heeft de gemeente een voorkeur voor inschakeling van lokale bedrijven.

,,Uniek in Nederland, alle vijfduizend ondernemers in Soest krijgen 16 januari een brief waarmee zij zich kunnen registeren!” vertelt Remco enthousiast. Dankzij het bedrijvenregister kunnen bedrijven elkaar eenvoudig vinden. Een ander belangrijk voordeel is dat de gemeente Soest bij aanbestedingen tot € 25.000 door raadpleging van het bedrijvenregister lokale ondernemers kan vinden voor opdrachten. Remco geeft de ondernemers huiswerk mee: ,,Wanneer je de registratie invult, zoek daar dan maximaal tien CPV-codes bij. Met deze code kan jouw bedrijf gemakkelijker voor de opdracht gevonden worden.”
Leden van de Soester Zakenkring of van een aangesloten lidverenigingen kunnen gratis deelnemen aan het bedrijvenregister. Ondernemers die geen lid zijn betalen € 40,00 excl. btw. per drie jaar.
De presentatie van Remco wordt afgesloten met een waarderend applaus. Waardering die er niet alleen is vanwege de heldere uitleg, maar ook omdat Remco onlangs voor de tweede keer vader is geworden.

Bonte avond
Het interview van Jean Heijl met de burgemeester en de voorzitter en de presentatie van de website en het bedrijvenregister zijn een perfecte opmaat naar een gezellige en bonte avond. Met…voor elk wat wils. Dat geldt voor zowel het sportieve en interactieve element als voor de verschillende heerlijke buffetten die gastheren Robbert Goedhart en Thijs Duindam in de verschillende zalen presenteren.
Onder het genot van een hapje en drankje wisselen de Soester ondernemers de plannen voor 2018 met elkaar uit. Daarnaast is er mogelijkheid om elkaar op sportieve wijze uit te dagen. Prijzen kunnen er gewonnen worden met sjoelen, darten, jenga en een blaaspijp. Een verdieping hoger laten vooral de dames hun handen versieren met een Henna Tattoo en creatievelingen kunnen zicht uitleven bij een workshop ebru schilderen. Ondertussen wordt er vrolijk geproost op een succesvol en gezond 2018 terwijl poptroubadour Arnaud Kas de sfeer verhoogt met diverse hits uit de Top 2000. De Nieuwjaarsbijeenkomst van de Soester Zakenkring is inderdaad een van de leukere feestjes van Soest.

Tekst: Peter Beijer

Kijk voor de foto's van Jaap van den Broek, gemaakt tijdens de Nieuwjaarsreceptie, in ons foto-album.

In de media zijn de volgende artikelen te lezen:
Gooi- en Eemlander van Hans van Keken
AD Amersfoortse Courant, 'Bubbels' van Annemarie Degens
Soester Courant door Martin Huizinga en Peter Beijer

Ook Reto Internetburo schreef een blog over de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Soester Zakenkring.

Nieuwsoverzicht